Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Skolvalsresultat utskickat

Alla elever har rätt att välja grundskola enligt det fria skolvalet. Placering enligt önskemål sker i mån av plats. Gör man inget aktivt val sker placering i närmsta grundskola som har plats.

Skolbytet öppnar efter påsk

Skolbytet för start 2024-2025 skulle ha öppnat måndag 25/3, men tekniska problem gör att vi kommer att få igång bytet under vecka (v 14). Vi kommer att publicera här när det är öppet igen! 

Skolvalet genomfört och beslut utskickade

Skolvalet har nu genomförts och det har skickats ut mejl till er som ansökt där ni kan logga in i vår E-tjänst och få era beslut. Det är första gången vi använder skolansökningsportalen så visa texter kan vara lite missvisande.

Ni som sökt och fått plats i fristående skola

Ni har fått ett beslut att ansökan är avskriven, det betyder inte att ni tappat platsen till er friskola, men det betyder att ni inte deltagit i valet och ställts emot andra sökande i kampen om platser på kommunala skolor. 

Ni som inte fått plats på den skola ni önskat

Ni kan ansöka om skolbyte 25 mars till 21 april. Det kommer att bli förändringar på skolor så det är möjligt att det kommer gå att få plats i en andra sökomgång. 

Vi har inte fått vårt önskade skolval, kan man inte göra undantag?

Salems kommun går strikt efter de tillämpningsföreskrifter som tagit politiskt i Barn- och utbildningsnämnden, vi tar också hänsyn till det som står skrivet i skollagen kring val av skola. Vi måste behandla alla medborgare lika och därför har resultatet blivit som det är och vi kan inte göra några undantag. Tillämpningsföreskrifterna finner ni till höger på sidan.

Ansökan om fritidshem

Ansökan till fritidhem sker i särskild E-tjänst.

Skolbyten och inflytt

Du som flyttar in till kommunen kan ansöka tidigast tre månader före flytten till kommunen. För dig som vill byta skola inom kommunen är tjänsten öppen just nu fram t o m 17/3. Då byter man skola efter påsklovet. För de som önskar byte nästa läsår är tjänsten öppen 25/3 till 21/4. Tänk på att bytet är ett skarpt byte och får man plats på ny skola så kommer det att genomföras. Tidigare erbjöds man en plats, nu placeras man.

Till Skolvalet

OBS! För att ett skolval ska vara fullständigt ska alla vårdnadshavare signera ansökan vid delad vårdnad.

För dig som inte har Bank-ID eller behöver hjälp

Kontakta Barn- och Utbildningsförvaltningen på 08-532 598 00, bou@salem.se.

Läs mer om skolvalet

 

Grundskolebroschyren 2024 (pdf)

Säga upp plats i grundskolan

För att säga upp din plats i grundskolan vänder du dig till expeditionen på din skola för att fylla i en blankett om utflytt/uppsägning.

Senast uppdaterad 27 mars 2024