Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Barn som leker på skolgård

Barn & utbildning

Välkommen till barn- och utbildningsförvaltningen i Salems kommun! Behöver du barnomsorg till ditt barn? Söker du efter rätt gymnasieprogram? Eller är du vuxen och vill börja studera?

Här hittar du information som rör förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Du hittar även information gällande våra andra verksamheter såsom grundsärskola, kulturskola, svenska för invandrare (SFI) och elevhälsa.

Under fliken Vanliga frågor hittar du svaret på de vanligaste frågorna inom barn- och utbildningsområdet.

Aktuellt

 • Den 13 oktober 2022 hålls en utbildningsmässa i Xenter i Tumba för dig som är intresserad av att vidareutbilda dig eller starta eget företag.
 • Den 30 juni 2022 inträffade ett systemfel, vilket innebär att alla som betalat sin barnsomsorgsfaktura via autogiro har fått en påminnelse. Har ni betalt fakturan kan ni bortse från påminnelsen.
 • Från och med 15 mars startar Salems vuxenutbildning en drop-in tid för utbildningar som rör grundläggande och gymnasial vuxenutbildning. Drop-in sker varje tisdag mellan kl. 13-15 på Sanatorievägen 20 i Söderby park. 
 • Du som har fått ett brev hem om att ändra din inkomst och behöver logga in i Skolplatsen för att ändra din inkomst kan göra det här.

 • För information om hur Salems kommun hanterar läget med Coronaviruset kan du läsa mer på: salem.se/corona.

 • Ett tillägg har gjorts i Salems kommuns regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem kring vad som gäller för vårdnadshavare som har permitterats från sitt arbete. För en permitterad vårdnadshavare gäller samma regler avseende vistelsetid som för en arbetssökande vårdnadshavare. Reglerna innebär att permitterade vårdnadshavare med barn i förskola får välja mellan 15 timmar eller 30 timmar i veckan. I fritidshem innebär reglerna att permitterade vårdnadshavare med barn ges rätt till fritidshem från skoldagens slut till kl. 15. Läs alla regler för barnomsorg i Salems kommuns regler för barnomsorg.

 • Nytt sätt att logga in i Skolplatsen, för att logga in använder du numera Bank-ID. Borta är den tidskrävande processen med att söka användarnamn och lösenord. Du kommer till inloggningssidan här. Du som inte har bank-ID kontaktar Barn- och utbildningsförvaltningen direkt. 
  Skolplatsen används för barn-/elevadministration i grundskola, förskola och fritidshem. I systemet väljer man skola, rapporterar in sina inkomstuppgifter och säger upp plats i fritidshem och förskola.

 • Den nya allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) trädde i kraft 25/5 2018.
  Vi har därför tagit fram information om de system som Salems kommuns barn- och utbildningsförvaltning (med skolor, förskolor och gymnasium) använder sig av. Du finner information om systemen och vilka personuppgifter som lagras här.
 • Välkommen på utbildningsmässa 13 oktober!

  15 september 2022

  Vill du utbilda dig inom ett yrke, behöver du behörighet till högre studier eller är du intresserad av att starta eget företag? Tillsammans med Södertälje, Nykvarn, Huddinge och Botkyrka arrangerar Salems kommun en utbildningsmässa torsdag den 13 oktober.

 • Inte försent att testa på något nytt på Kulturskolan

  15 september 2022

  Passa på! Kulturskolan har lediga platser på flera av höstterminens kurser. Prova på bland annat musiklek, musikal, balettmix och klassiska instrument, eller varför inte filmskapande? Se hela kurskatalogen på portalen Studyalong.

 • Har du frukt över? Lämna över den till våra förskolor!

  31 augusti 2022

  Om du har äpplen eller annan frukt över i trädgården så tar kommunens kök gärna emot den. Frukten kommer att serveras till barn på kommunens förskolor. Skolorna tar gärna även emot fallfrukt, som kan användas till att göra fruktmos med mera.