Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Flerspråkighet och modersmål

Salems kommun har lång erfarenhet av att ta emot nyanlända från olika delar av världen.

Organisation

Centrum för flerspråkighet ansvarar för:

  • Mottagande av nyanlända grundskoleelever i Salems kommun

  • Undervisning för nyanlända elever i årskurs 5 till 9 i förberedelseklass
  • Modersmålsundervisning i grundskolan
  • Studiehandledning i grundskola

Nyanländ

Du som är vårdnadshavare till ett barn som är mellan 7-16 år som är nyanlänt i Salem och ska börja i grundskolan, får först komma på ett inskrivningssamtal på Centrum för flerspråkighet. Vid inskrivningssamtalet kartläggs barnets tidigare skolbakgrund och språkkunskaper. 

Elever i årskurs 1-4 börjar direkt i en ordinarie klass med stöd av en studiehandledare.

Elever i årskurs 5-9 börjar i en förberedelseklass för att först fokusera på att lära sig svenska. Sedan går barnet stegvis gå ut i en ordinarie klass. Hur länge en elev går delvis i förberedelseklassen beror på förkunskaper och hur fort hen lär sig svenska. En elev kan delvis gå i förberedelseklass i högst två år. 

Mer information om processen hittar du under rubriken Nyanländ till vänster. För att boka ett inskrivningssamtal kontakta Centrum för flerspråkighet. 

Studiehandledning

Om ditt barn nyligen har flyttat till Sverige och inte har tillräckligt med svenska för att följa undervisningen i skolan kan ditt barn få stöd på sitt modersmål av en studiehandledare. Studiehandledaren hjälper nyanlända elever att utveckla sina kunskaper i skolämnen genom modersmålet och stödjer även deras språkutveckling på svenska. Det är rektorn på elevens skola som beslutar om studiehandledning. 

Modersmål

I Salems kommun kan du som förälder söka modersmålsundervisning i grundskolan till ditt/dina barn. Syftet med modersmål är att skapa en aktiv flerspråkighet. Eleverna ska lära sig mer om den egna kulturen och få möjlighet att utvecklas till flerspråkiga individer med dubbel kulturell identitet och kulturkompetens.

Regler och riktlinjer

Enligt skollagen har en elev rätt att läsa modersmål om:

  • en eller båda vårdnadshavarna ha ett annat språk än svenska som modersmål

  • språket utgör ett dagligt umgängesspråk för eleven

  • eleven har grundläggande kunskaper i språket (inte ett nybörjarspråk)

  • det finns minst fem elever i kommunen som önskar läsa språket och det finns tillgång till lämplig lärare

Om du talar något av de nationella minoritetsspråken – samiska, finska, tornedalsfinska (meänkieli), jiddisch och romani chib – kan du få modersmålsundervisning även om du inte talar språket hemma varje dag. Detsamma gäller om du är adopterad och har ett annat modersmål än svenska.

Betyg

Modersmål är ett eget ämne med egen kursplan. Betyg ges i årskurs 6-9 av modersmålsläraren.

Om eleven slutar

Om en elev inte längre önskar läsa modersmål ska Avanmälan göras av vårdnadshavare. Avanmälan kan göras vid terminsskifte.

Använd blanketten Avanmälan.

Senast uppdaterad 06 augusti 2024