Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Brandskydd, sotning

En brand i en bostad kan sprida sig mycket fort. Därför är det viktigt att du förebygger att en brand uppstår samt att du kan hantera en brand om den skulle uppstå.

Förebygg och hantera brand

Det finns tre (fyra) viktiga saker att ha i sitt hem och som kan rädda både liv och egendom.

Brandvarnare

Brandvarnare gör dig uppmärksam på brand på ett tidigt stadie, den väcker dig också på natten så att att du kan ta dig ut. En brandvarnare per ca 60 kvm är att rekomendera, har du fler brandvarnare bör de vara sammanlänkade.

Kontroll av brandvarnare

På din brandvarnare så har du en testknapp. Om brandvarnaren tjuter då du trycker in den så är batteriet okej. Du bör kontrollera brandvarnaren minst en gång per år, så gör det gärna till en rutin i samband med till exempel julstädningen. Brandvarnaren börjar i regel pipa om batteriet är på väg att ta slut därför kan det också vara bra att kontrollera dem efter en längre bortavistelse.

Brandfilt

Brandfilt är lämplig att ha hängande i köket för att ha nära till hands för att kunna kväva en brand i exempelvis en kastrull.

Kontroll av brandfilt

Titta så att brandfilten hänger där den ska och att den inte täckts över av något utan är lättåtkomlig om det skulle behövas.

Handbrandsläckare

Vi rekommenderar att du har en 6 kg pulversläckare vilken går att använda på nästan alla typer av bränder.

Kontroll av handbrandsläckare

Titta på din handbrandsläckare samtidigt som du kontrollerar din brandvarnare. Manometern ska stå på grönt så att det fortfarande är tryck i den. En pulversläckare kan vara bra att vända då och då så att inte pulvret blir en stor klump inne i släckaren.

Hemförsäkring

Den fjärde saken som är viktig att ha är en hemförsäkring. Skulle det allra värsta inträffa och ditt hem blir förstört i en brand, då är det viktigt att du har en hemförsäkring.

Förebygg brand hemma

  • Rök aldrig i sängen
  • Stanna hemma när tvättmaskinen, diskmaskinen eller torktumlaren är igång
  • Täck inte över elektriska element
  • Se till att lampor/spotlights inte är nära något brännbart eller kan trilla ner
  • Byt blinkande lysrör
  • När hårtorkar, mobilladdare, datorer inte används - dra ur kontakten
  • Var rädd om sladdar. En trasig sladd kan orsaka kortslutning och brand
  • Ställ värmeljus var för sig
  • Se till att det är fritt ovanför tända ljus och att de står stadigt
  • Blås ut ljusen när du lämnar rummet

Senast uppdaterad 12 juni 2024