
Livsmedel
Mat ska vara god, näringsrik och av hög kvalitet. För att vara det måste den hanteras på rätt sätt. Bygg- och miljöenhetens kontroll bidrar till att du som konsument får bra och säkra livsmedel. Kontrollen utförs utifrån Livsmedelslagen, Livsmedelsverkets föreskrifter och EU-förordningar som bestämmer förutsättningarna för livsmedelshanteringen.
Det finns drygt 90 livsmedelsverksamheter i Salems kommun. Det är bygg- och miljöenheten som utför livsmedelskontroll i verksamheter som hanterar livsmedel som t.ex. restaurangkök, bagerier, förskole- och skolkök och andra verksamheter. Det är viktigt att notera att ansvaret alltid ligger hos livsmedelsföretagaren:
- Att ha företaget registrerat enligt livsmedelslagen.
- Att servera, distribuera eller skänka bort säkra livsmedel (mikrobiologiskt, kemisk och fysiskt).
- Att ha rätt märkta förpackningar och menyer.
- Att allt som hanteras är spårbart.
Läs mer under Starta och driva livsmedelsverksamhet eller på Livsmedelsverkets hemsida.
Senast uppdaterad 10 oktober 2022