Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Livsmedel

Mat ska vara god, näringsrik och av hög kvalitet. För att vara det måste den hanteras på rätt sätt. Bygg- och miljöenhetens kontroll bidrar till att du som konsument får bra och säkra livsmedel. Kontrollen utförs utifrån Livsmedelslagen, Livsmedelsverkets föreskrifter och EU-förordningar som bestämmer förutsättningarna för livsmedelshanteringen.

Salem och Södertälje har ingått samverkansavtal. All rådgivning, tillsyn och kontroll av livsmedelsverksamheter i Salem utförs av Södertälje kommun från och med 1 januari 2024. Har du frågor ska du vända dig till livsmedelskontrollen@sodertalje.se

Det finns drygt 90 livsmedelsverksamheter i Salems kommun. Det är bygg- och miljöenheten som utför livsmedelskontroll i verksamheter som hanterar livsmedel som t.ex. restaurangkök, bagerier, förskole- och skolkök och andra verksamheter. Det är viktigt att notera att ansvaret alltid ligger hos livsmedelsföretagaren:

  • Att ha företaget registrerat enligt livsmedelslagen
  • Att servera, distribuera eller skänka bort säkra livsmedel (mikrobiologiskt, kemisk och fysiskt)
  • Att ha rätt märkta förpackningar och menyer
  • Att allt som hanteras är spårbart

Läs mer under Starta och driva livsmedelsverksamhet eller på Livsmedelsverkets hemsida

Senast uppdaterad 13 juni 2024