Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

På Salems webbplatser använder vi cookies för att webbplatserna ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies här.

Serveringsställen och covid-19

Den 1 juli 2020 började lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen att gälla. Till lagstiftningen har Folkhälsomyndigheten tagit fram föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder för serveringsställen (HSLF-FS 220-37).

Lagstiftningen innebär kortfattat att serveringsställen måste undvika trängsel och minimera risken för smittspridning genom olika åtgärder. Om reglerna inte följs kan kommunen besluta om förelägganden (t ex att den verksamhetsansvarige måste åtgärda trängseln i lokalerna) eller besluta om stängning av serveringsstället.

Reglerna gäller verksamheter som serverar mat och dryck till allmänheten och där förtäring kan ske på stället. Även serveringsställen som inte har tillstånd att servera alkohol omfattas av reglerna.

Av föreskrifterna framgår att mat och dryck endast får serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk, samt att serveringsställen ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller till att använda handsprit. Livsmedelsbuffé är tillåtet om trängsel inte uppstår.

Avstånd och storlek på sällskap

Enligt folkhälsomyndigheten gäller minst en meter avstånd mellan olika sällskap men kan behöva längre avstånd beroende på hur serveringslokalen ser ut. Antalet besökare i ett och samma sällskap vid ett bord eller en bardisk får vara max fyra. Är sällskapet större ska det delas upp.

Det är verksamheten som är ansvarig för att lagen följs. Miljöenheten bedriver tillsyn över att avstånden hålls och att det inte blir trängsel vid serveringsställen.

Begränsning av öppettiderna till kl. 22.30 för samtliga serveringsställen

Från och med den 1 juni införs en begränsning av öppettiderna till kl. 22.30 för samtliga serveringsställen i hela landet. Serveringen ska därmed hållas stängd mellan kl. 22.30 och 05. Serveringsställen kommer dock att kunna ha öppet för avhämtning eller hemleverans efter kl. 22.30. Är du osäker vad som gäller för din verksamhet, kontakta miljöenheten via växeln 08-532 598 00.

Vad ni kan göra i er verksamhet

I HSLF-FS 2020-37 beskrivs lämpliga åtgärder för att undvika trängsel som exempelvis kan vara att:

  • Möblera om eller på annat sätt skapa utrymme,
  • Markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra,
  • Begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället, och
  • Använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida om regler för restauranger, krogar mm.

Senast uppdaterad 11 juni 2021