Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Stråkinstrument

Stråkinstrument spelas över hela världen och i alla genrer som folkmusik, klassiskt, pop, jazz med mera. Klangen ligger nära vår egen röst och med stråken sjunger instrumentet känslosamt. På Salems kulturskola kan du lära dig att spela fiol, altfiol och cello.

Från årskurs 1

Vad vore film på bio utan stråkinstrumentens skräcktremolo eller romantiska melodier? Instrumenten passar lika bra att spela tillsammans i grupp som att spela själv.

Du får hyra instrument i en storlek som passar dig. När det är dags för fullstort instrument köper du eget.

Fiol och Altfiol

Fiolen/violinen är det minsta instrumentet i stråkfamiljen. Den har ljusast klang och är lätt att ta med sig vart man går! Du får lära dig spela på gehör först och så småningom också efter noter. Redan från början spelar vi tillsammans och efter någon termin kan du vara med i den första av våra orkestrar.
Man kan börja spela från årskurs 1 - tidigare i mån av plats.

Altfiolen är fiolens storasyster med en mörkare klang. Den är också lite större och har en annan klav när man läser noter. Annars är instrumentet och undervisningen väldigt likt det som gäller fiolen.

Cello

Cellons klang rör sig inom det register människor sjunger och talar, och kännetecknas av själfulla toner och lämpar sig bland annat för tätt sammanbundna melodier. Cellisterna sitter alltid och spelar med instrumentet stött av knäna. Det finns både stora och små celli (så heter det oftast när de är många).

När och var?

Undervisningen sker på Kulturskolan eller ute på vissa av kommunens skolor t.ex. Rosenlundsskolan och Rönninge skola. Tiden för din lektion bestämmer du ihop med läraren.

Kostnad?

Kursen kostar 1400:-/termin
Instrumenthyra 250:-/termin
Orkester-/ensembelundervisning 1 gång i veckan ingår i avgiften.

Senast uppdaterad 26 maj 2020