Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Folkbokföring och ID-kort

När du fått permanent uppehållstillstånd ska du omgående folkbokföra dig hos Skatteverket. Det är viktigt att du folkbokför dig innan du skrivs ut från Migrationsverket.

Folkbokföring

Skatteverket registrerar var du bor, ditt civilstånd, medborgarskap och födelseort. Många rättigheter och skyldigheter som du har är beroende av

  • att du är folkbokförd
  • var du är folkbokförd

Till exempel är rätten till barnbidrag och bostadsbidrag beroende av att du är folkbokförd. Var du ska betala din skatt och rösta beror på var du är folkbokförd.

När du är folkbokförd kan du registrera dig hos Försäkringskassan så att du kan ta del av det svenska socialförsäkringssystemet. Folkbokföringen ligger också till grund för att du ska kunna skaffa en svensk id-handling. Det behöver du för att till exempel få tillgång till den ersättning som betalas via en bank. 

ID-kort

ID-kort behöver du för att kunna legitimera dig när du besöker till exempel Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. För att kunna ansöka om svenskt ID-kort måste du vara folkbokförd i Sverige.

Ansökan om ID-kort görs hos Skatteverket. 

Senast uppdaterad 21 april 2016