Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Arbete och försörjning

När du har fått uppehållstillstånd ska du besöka Arbetsförmedlingen så snart som möjligt för att få ett arbete och kunna försörja dig.

Arbete

Lediga arbeten hittar du främst genom annonser i tidningar och på internet.

Om du inte själv kan hitta arbete kan Arbetsförmedlingen hjälpa dig. En plan (etableringsplan) tas fram för att du så snabbt som möjligt ska kunna försörja dig. Direkt efter att du fått uppehållstillstånd får du träffa Arbetsförmedlingen för att prata om dina kunskaper, tidigare arbeten, ambitioner, intressen och talanger.

Har du betyg och intyg från tidigare arbeten och utbildningar tar du med dem till mötet med Arbetsförmedlingen. Du som har rätt till en etableringsplan kan du få ersättning när du följer den.

Arbetsförmedlingen har också tagit fram många broschyrer och blanketter på flera språk som underlättar arbetssökandet.

Försörjning

Hos Arbetsförmedlingen upprättar du tillsammans med handläggaren en plan som ska hjälpa dig att få ett arbete. 

När du arbetar med planen och deltar i planens aktiviteter har du rätt till etableringsersättning. Ersättningens storlek är densamma oavsett var i Sverige du bor.

Är du nyanländ invandrare som är i behov av ekonomiskt stöd, kan du vända dig till socialtjänstens vuxenenhet. Här kan du ansöka om ekonomiskt bistånd.

Senast uppdaterad 05 april 2023