Vanliga frågor inom Trafik & infrastruktur
Jag vill ansöka om trädfällning, hur gör jag?
Innan du kontaktar kommunen gällande trädfällning är det viktigt att du har läst igenom och förstår de allmänna och enskilda intressen som finns, samt den prioritetsordning Salems kommun jobbar efter, vilken finns under rubriken Torg och allmänna platser - Trädfällning.
Alla ansökningar sker via självservice här på hemsidan och handläggs årligen. Ansökan ska vara Salems kommun tillhanda senast den 15 september för att kunna behandlas påföljande vinterhalvår – november till april.
När sopar kommunen upp vintersanden?
Uppsopningen av sand är väderberoende. Arbetet påbörjas först när den värsta risken för halka gett med sig, vilket inte alltid är lätt att förutspå. Schema för sandsopningen läggs ut på kommunens hemsida i anslutning till att sandsopningen påbörjas.
Vad har jag för ansvar som fastighetsägare att hålla efter det som växer på min tomt?
Vi får ofta synpunkter och frågor från allmänheten angående riktlinjer för höjder på häckar, träd m.m. intill vägar och gång- och cykelvägar. Vi har därför tagit fram en broschyr utifrån SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) riktlinjer.
Utfart mot gata:
Max 80 cm hög växtlighet inom en markerad sikttriangel om minst 2,5 m från gatan/gångbanan.
Hörntomt:
Max 80 cm hög växtlighet i en sikttriangel om minst 10 m åt vardera hållet.
Tomt intill gata:
Fri höjd över gångbana . minst 2,5 m.
Fri höjd över cykelväg - minst 3,2 m.
Fri höjd över körbana - minst 4,6 m.
Jag är inte nöjd med exempelvis trafiksäkerheten, tillgängligheten eller parkeringsbestämmelserna i kommunen. Hur gör jag för att framföra detta?
Lämna in en skrivelse, både brev och e-mail går bra, och redogör noggrant för ärendet med motiveringar. Förvaltningen ser gärna att man i första hand för samtal i sin samfällighetsförening i frågan och därefter sammanställer en gemensam skrivelse.
Ärendet ges ett ärendenummer och gatuenheten återkommer efter handläggning/utredning.
I många fall kräver ärendet efter utredning ett beslut från kommunstyrelsens tekniska utskott (KSTU) som sammanträder ca 10 ggr/år.
Vi vill ha sänkt hastighet till 30 km/h på vår gata. Hur gör vi?
Salems kommun har en restriktiv policy gällande hastighetsbegränsning till 30 km/h och kommunstyrelsens tekniska utskott (KSTU) har beslutat att dessa främst ska tillämpas vid skolor och förskolor.
Mer information finns att läsa under Trafik och Gator - Trafikregler och säkerhet.
Samfälligheten/bostadsrättsföreningen kan själva sätta upp rekommenderad hastighet, så kallad blå 30-skylt (E11) på enskild gata.
Jag är funktionsnedsatt och behöver ansöka om parkeringstillstånd för att kunna parkera på handikapparkering. Hur gör jag?
Parkeringstillstånd för rörelsehindrade (PRH) kan man ansöka om via ansökningsblanketten under rubriken självservice. Ansökan görs genom att fylla i och skicka in blanketterna. De kan lämnas in direkt eller postas till kommunen. Bedömning av ansökan görs av kommunens handläggare som har en förtroendeläkare att tillgå.
Ett tillstånd gäller som längst i fem år. Vid ansökan om förnyelse av parkeringstillstånd utgör tidigare innehav inte automatiskt att ansökan beviljas.
Kommunens beslut om parkeringstillstånd kan överklagas hos länsstyrelsen.
Tillståndet får endast användas på det sätt det är utfärdat, det vill säga passagerare eller förare.
Tillståndet är personligt och kan återkallas om det missbrukas. Vid erhållande av giltigt PRH kan man ansöka om befrielse från trängselskatt för fordon som används med stöd av parkeringstillstånd hos skatteverket.