Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Räddningstjänst

Räddningstjänsten arbetar med att rädda och skydda människor, egendom eller miljö vid bränder och andra olyckor.

Södertörns brandförsvarsförbund

Räddningstjänsten i Salems kommun bedrivs av Södertörns brandförsvarsförbund (Sbff). Södertörns brandförsvarsförbund är ett kommunalförbund mellan 10 kommuner; Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyrseö.

Brand i hemmet

En brand i en bostad kan sprida sig mycket fort och få förödande konsekvenser. Det är därför viktigt att du försöker förhindra att en brand uppstår och om det ändå skulle börja brinna, att du har möjligheten att kunna hantera branden. Det finns tre viktiga saker att ha i sitt hem och som kan rädda både liv och egendom.

  • Brandvarnare
  • Brandfilt
  • Brandsläckare

Skulle olyckan ändå vara framme är det viktigt att du har en hemförsäkring. 

Brandrisk

Vid torrt väder eller stark vind är det stor risk för brandspridning och därför är det mycket olämpligt att elda. Det kan då även utfärdas ett eldningsförbud, vilket innebär att all öppen eld är förbjuden. Det kan även gälla eldning i iordninggjorda eldstäder dvs eldning med ved, kvistar och dylikt.

För mer information 

Kontrollera alltid vad som gäller i din kommun vid eldning.

Följ brandriskprognosen via SMHI

Håll koll på brandrisken i skog och mark via appen Brandrisk Ute

Brandrisk Ute i App Store   

Brandrisk Ute i Google Play 

Brandrisk Ute - Fire Danger Outdoors in the App Store

Brandrisk Ute - Fire Danger Outdoors in Google Play

Information om brandriskprognosen kan du även få hos:
Södertörns brandförsvarsförbund: 08-721 23 26
Storstockholms brandförsvar: 08-454 83 39

CIP - Civil insatsperson 

Inbjudan till informationsträff den 19 okt kl 17.30 i Lilla Murgörnan.

En civil insatsperson (CIP) är en frivillig person som med en kort utbildning och visst stöd snabbt kan informeras om en händelse via SOS alarm och hjälpa till vid till exempel bränder, olyckor, hjärtstopp eller andra incidenter. Styrkan med CIP är att finnas lokalt och att kunna vara på plats inom några minuter, innan branden är fullt utvecklad, eller för att kunna bistå med livsuppehållande åtgärder tills räddningstjänsten är på plats

 

Södertörns brandförsvarsförbund organiserar CIP inom förbundet, där Salems kommun är en av medlemskommunerna. Det finns ett flertal CIP-områden och delar av Salems kommun tillhör CIP-område Södertälje Öst. Räddningstjänsten söker nu flera frivilliga personer som är intresserade av CIP. Vid många intresserade kan det finnas möjlighet att Salem blir ett eget CIP-område. Södertörns brandförsvarsförbund bjuder därför in till en informationsträff om CIP.

 

För mer info se  sbff.se eller kontakta Leif Jonsson på leif.jonsson@sbff.se

Senast uppdaterad 06 oktober 2023