Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Stipendier

Salems kommun delar varje år ut två olika stipendier: idrottsstipendiet och kulturstipendiet.

Idrottsstipendiet

Kultur- och fritidssnämnden utser årligen idrottsstipendiat.

Idrottsstipendiet kan utdelas för förtjänstfulla eller lovande insatser eller gärningar, till ledare, eldsjäl, förening eller aktiva inom idrottsrörelsen i Salems kommun. Stipendiet kan utdelas till person som är verksam inom idrottsrörelsen i Salems kommun eller till aktiv boende i Salem som är aktiv i förening som ej finns i Salem.

Den sammanlagda stipendiesumman är på 10 000 kr.

Ansökan eller förslag på stipendiat med motivering skall lämnas till Salems kultur- och fritidsenhet, 144 80 Rönninge eller e-post kof@salem.se, senast 15 oktober. 

Kulturstipendiet

Salems Kommuns Kulturstipendium utdelas som stöd och uppmuntran för förtjänstfulla eller lovande insatser inom vetenskap, historia, litteratur, konst, musik, teater, dans, journalistik, fortbildning eller för annan betydelsefull insats inom kulturområdet. Stipendiet kan tilldelas förtjänt person/personer, förening eller eldsjäl som stimulerar eller har stimulerat kommunen och dess innvånare. Stipendiet kan utdelas till person som ej bor i Salems kommun, men som utfört insatser som stimulerat kulturverksamheten i kommunen.

Stipendiesumman är på 10 000 kr. Förslag på stipendiat/stipendiater skall med motivering lämnas till Salems kultur- och fritidsenhet, 144 80 Rönninge eller e-post: kof@salem.se senast den 1 maj.

2023 års Kulturstipendium till Ida Överby

Ida Överby är designer och konsthantverkare från Rönninge. Intresset för konsthantverk och design har följt henne under åren och hennes passion är att återanvända, utveckla och tilltavara vackra inredningsdetaljer. Ida är svag för kontraster mellan olika material och jobbar nästan alltid med någon form av oväntade materialmöten. Efter att tidigare jobbat mycket med framförallt porslin jobbar hon nu med att omvandla återbrukade tyger.

– Jag hoppas att stipendiet ska möjliggöra framtida projekt jag vill sätta tänderna i, stipendiet blev helt klart en morot till fortsatt arbete, säger hon.

Ida utbildade sig inom textil och formgivning vid folkhögskola. Redan under utbildningstiden stod återbruket i centrum. Då syddes bland annat väskor och necessärer av gamla segeldukar. Ida vill tillvarata gammalt och udda och ur det skapa nytt. Utmaningen är att inte bara skapa föremål som nödvändigtvis andas retro utan det ska även kännas exklusivt och nydanande. Om det tidigare var konstföremål med funktion har Ida på senare tid styrt mer mot rent konstnärliga uttryck där föremålen inte nödvändigtvis behöver gå att använda.

Motivering

Kultur- och fritidsnämnden ger Ida Överby 2023 års kulturstipendium med följande motivering: “Kultur- och fritidsnämnden vill uppmärksamma en designer som kombinerar återvunna saker med nytt material som ger kontraster och ett eget uttryck. Inte sällan är det loppisfynd som omformas till föremål inte bara estetiskt tilltalande utan även funktionella. Ida Överby är en designer och konstnär som ligger i tiden och är en föregångare inom återbruk som med sitt unika formspråk väcker nytt liv i allehanda avlagda vardagsting på ett hållbart sätt.”

2023 års idrottstipendium till Rönninge Salem kampsportsklubb

Salems kommuns idrottsstipendium 2023 går till Rönninge Salem kampsportsklubb med följande motivering:

Rönninge Salem Kampsportsklubb får årets idrottsstipendium för sitt stora engagemang att på ett föredömligt sätt arbeta aktivt med ungdomar och ledarskap. Föreningen har med sitt sociala engagemang skapat en trivsam mötesplats där ungdomar förutom att sköta sin träning även kan få stöttning i skolarbetet

 

Salems kommuns idrottsstipendium

Idrottsstipendiet kan utdelas för förtjänstfulla eller lovande insatser, till ledare eller aktiva inom idrottsrörelsen i Salems kommun. Stipendiet är på 10 000 kr.

 

Senast uppdaterad 02 januari 2024