Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Stipendier

Salems kommun delar varje år ut två olika stipendier: idrottsstipendiet och kulturstipendiet.

Idrottsstipendiet

Kultur- och fritidssnämnden utser årligen idrottsstipendiat.

Idrottsstipendiet kan utdelas för förtjänstfulla eller lovande insatser eller gärningar, till ledare, eldsjäl, förening eller aktiva inom idrottsrörelsen i Salems kommun. Stipendiet kan utdelas till person som är verksam inom idrottsrörelsen i Salems kommun eller till aktiv boende i Salem som är aktiv i förening som ej finns i Salem.

Den sammanlagda stipendiesumman är på 10 000 kr.

Ansökan eller förslag på stipendiat med motivering skall lämnas till Salems kultur- och fritidsenhet, 144 80 Rönninge eller e-post annika.holmertz@salem.se, senast 15 oktober. 

Kulturstipendiet

Salems Kommuns Kulturstipendium utdelas som stöd och uppmuntran för förtjänstfulla eller lovande insatser inom vetenskap, historia, litteratur, konst, musik, teater, dans, journalistik, fortbildning eller för annan betydelsefull insats inom kulturområdet. Stipendiet kan tilldelas förtjänt person/personer, förening eller eldsjäl som stimulerar eller har stimulerat kommunen och dess innvånare. Stipendiet kan utdelas till person som ej bor i Salems kommun, men som utfört insatser som stimulerat kulturverksamheten i kommunen.

Stipendiesumman är på 10 000 kr. Förslag på stipendiat/stipendiater skall med motivering lämnas till Salems kultur- och fritidsenhet, 144 80 Rönninge eller e-post: kof@salem.se senast den 1 maj.

2022 års Kulturstipendium till Karin Holmström

2022 års kulturstipendiater är Karin Holmström. Karin Holmström är en aktiv konstnärinna från Rönninge. Hon bestämde sig att pröva som konstnärinna 2011 och sin bana som konstnärinna startade hon fullt ut 2015. Hon berättar om sin konst och sitt skapande på egna hemsidan Karin Holmström Art https://www.karinholmstromart.se/. Karin är en konstnärinna vars motiv lyser i klara färger. Det kan vara vilda djur, stadsbilder och kvinnobilder. Hon  är inte bara en tavelmålarinna. Hon gör även en egen klädkollektion tillsammans med Odd Molly, brickor, kuddar, skärbrädor och mycket annat. Hon har haft en mängd utställningar i både hemorten Rönninge, i Stockholm (ex Affordable Art Fair), på nätet, över hela landet (Fabriken på Österlen, Ekerums konsthall Öland) samt utomlands (Amsterdam, Paris och Hongkong). Vi har mött henne på sociala medier, i TV, på julmarknader och i öppna hus i hemmet. Hon har även givit ut boken “Fearless - konsten att leva kreativt” och hållit föreläsningar och kurser “Kreativitet, hitta ditt flow, våga förändring” Hennes aktivitet på nätet och utställningarna i hemmet var mycket uppskattade av de konstintresserade i kommunen under pandemitiden.

2022 års idrottstipendium till Anders Karlsson, armbrytare

Salems kommuns idrottsstipendium 2022 går till Anders Karlsson som i år vann VM-guld i armbrytning. Stipendiet på 10 000 kronor tilldelas årligen till förtjänta personer som gagnar eller har gagnat kommunen och dess innevånare. 

Anders Karlsson från Salem blev vid senaste VM i Dieppe guldmedaljör i armbrytning med vänster arm. Där fick han även ett VM-silver i armbrytning med höger arm. Tidigare har han ett VM-silver och ett VM-brons. Världsmästartiteln erövrade han efter en lång tid med skador och flera operationer. Vid sin sista proffstävling i Las Vegas 2014 slet han av två st ledband i armen och tvingades att pausa armbrytningen under flera år. Nu har han kommit tillbaka på ett imponerande sätt och blivit världsmästare. Förutom att vara en framgångsrik idrottare är han även en duktig landslagscoach för Australien och Grönland och har arbetat med att stimulera unga människor att pröva armbrytnin

Salems kommuns idrottsstipendium

Idrottsstipendiet kan utdelas för förtjänstfulla eller lovande insatser, till ledare eller aktiva inom idrottsrörelsen i Salems kommun. Stipendiet är på 10 000 kr och delades ut av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Andreas Lundevall i samband med kommunfullmäktigemötet den 8 december kl 19.00 i Murgrönan

Motivering

Kultur- och fritidsnämnden ger Anders Karlsson 2022 års idrottsstipendium med följande motivering:

“Anders Karlsson från Salem blev vid senaste VM världsmästare i armbrytning med vänster arm. Där fick han även ett VM-silver i armbrytning med höger arm. Tidigare har han ett VM-silver och ett VM-brons. Världsmästartitel erövrade han efter en lång tid med skador. Han är förutom att vara en framgångsrik idrottare en duktig landslagscoach för Australien och Grönland.

Anders Karlsson har med sin entusiasm och vinnarinstinkt visat sig som en god idrottare och ledare. Genom sina prestationer är han en god representant för kommunens idrottsrörelse.”

 

 

 

Senast uppdaterad 02 maj 2023