Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

EU-valet 2024

Den 9 juni 2024 är det dags för EU-valet. EU-valet hålls vart femte år och är det största valet i världen som hålls i flera länder samtidigt. Förtidsröstningen börjar den 22 maj och kommer att hållas i foajén till Salems bibliotek samt Villa Skönvik.

Varför ska man rösta i EU-valet?

Det kan vara lätt att glömma hur många människor som påverkas av hur det går i EU-valet. Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar oss alla: de största länderna och de minsta byarna, stora företag och småföretagare, rättsstat, miljö, socialpolitik, invandring, konsumenträttigheter och mycket mer.

I dag har varje viktig nationell fråga också en europeisk infallsvinkel. Din röst avgör vilka ledamöter av Europaparlamentet som ska företräda dig när nya lagar blir till och påverkar valet av Europeiska kommissionen. Källa: Europaparlamentet

Vilka får rösta i EU-valet?

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är 18 år senast på valdagen, svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Du får också rösta i Sverige om du är EU-medborgare och folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen. Är du medborgare i ett annat EU-land kommer du att få hem en blankett där du får välja om du vill rösta i Sverige eller i ditt hemland.

Så röstar du

Valdagen

I Salems kommun har vi nio (9) olika valdistrikt. Vallokalen är öppen från kl 8.00 på morgonen till kl. 21.00 på kvällen. På ditt röstkort som skickas ut med posten framgår det vilken vallokal du ska gå till.

Förtidsröstning

Om du inte kan eller vill rösta på valdagen har du möjlighet att förtidsrösta. I Salems kommun har vi två lokaler för förtidsröstning, Murgrönan i Salems centrum och Villa Skönvik i Rönninge. Förtidsröstningen öppnar den 22 maj och pågår till och med valdagen den 9 juni. Öppettider för förtidsröstningen kommer att publiceras här inom kort.

Förtidsröstning på kommunens äldreboenden

Det kommer också att finnas möjlighet till förtidsröstning på kommunens tre äldreboenden, Söderby Park, Salarp och Säbyhemmet. Tid kommer att annonseras i respektive boende. För att kunna förtidsrösta vid dessa tillfällen behöver du ha med dig röstkortet samt en id-handling.

Budrösta

Du kan också rösta genom bud. Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till din vallokal på valdagen eller till en lokal för förtidsröstning.

Ett kuvert med det som behövs för att budrösta och instruktioner finns att hämta i lokalerna för förtidsröstning. När budrösten är klar går budet tillbaka till röstningslokalen, eller till vallokalen den 9 juni, och lämnar rösten. Budet måste kunna identifiera sig med id-kort. Du behöver ha ditt röstkort för att kunna budrösta.

Ambulerande röstmottagning

Om du inte kan ta dig till en vallokal eller kan få hjälp av ett bud har du möjlighet att rösta hemma. Då kan två ambulerande röstmottagare komma hem till dig. Tid för ambulerande röstmottagning bestäms i samråd med valkansliet. Tänk på att ta kontakt med kansliet i god tid.

Det är viktigt att du har både röstkort och en id-handling hemma, annars kan du inte rösta.

Har du frågor?

Kontakta valsamodnare Hannes Callermo på telefon: 08-532 591 72 eller via e-post: valkansliet@salem.se

Senast uppdaterad 23 februari 2024