Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Arbete för nyanlända

På denna sida kan du hitta tips som arbetssökande genom annonser i tidning och på internet. Du hittar även kontaktuppgifter till arbetsförmedlingen som kan hjälpa till med att hitta ett arbete.

Arbetssökande

Om du är arbetslös och söker arbete bör du ta kontakt med Arbetsförmedlingen. Där kan du skriva in dig som arbetssökande och få information om vad de kan erbjuda för hjälp. Vill du ansöka om arbetslöshetsersättning krävs att du besöker din lokala arbetsförmedling och skriver in dig. Lediga jobb kan du själv söka på Arbetsförmedlingens platsbank. Du hittar Arbetsförmedlingens hemsida genom denna länk.

Arbete

Lediga arbeten hittar du främst genom annonser i tidningar och på internet.

Om du inte själv kan hitta arbete kan Arbetsförmedlingen hjälpa dig. En plan (etableringsplan) tas fram för att du så snabbt som möjligt ska kunna försörja dig. Direkt efter att du fått uppehållstillstånd får du träffa Arbetsförmedlingen för att prata om dina kunskaper, tidigare arbeten, ambitioner, intressen och talanger.

Har du betyg och intyg från tidigare arbeten och utbildningar tar du med dem till mötet med Arbetsförmedlingen. Du som har rätt till en etableringsplan kan du få ersättning när du följer den.

Arbetsförmedlingen har också tagit fram många broschyrer och blanketter på flera språk som underlättar arbetssökandet.

Försörjning

När du har fått uppehållstillstånd ska du besöka Arbetsförmedlingen så snart som möjligt. Hos Arbetsförmedlingen upprättar du tillsammans med handläggaren en plan som ska hjälpa dig att få ett arbete. 

När du arbetar med planen och deltar i planens aktiviteter har du rätt till etableringsersättning. Ersättningens storlek är densamma oavsett var i Sverige du bor.

Senast uppdaterad 29 april 2024