Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Tillgänglighetssatsningar i Garnuddens naturreservat

På uppdrag av kommunala rådet för funktionshindersfrågor (KRF) och med bidrag från Länsstyrelsen har flera tillgänglighetssatsningar gjorts för att göra Garnuddens naturreservat ännu mer tillgänglighet för personer med någon form av funktionshinder.

Salems kommun har fått bidrag från Länsstyrelsen för ett lokalt naturvårdsprojekt (LONA) "Naturen på lika villkor", som går ut på att inventera tillgänglighet till natur för personer med olika funktionsnedsättningar. I Salems kommun har KRF tillsammans med tjänstemännen arbetat med projekt Garnudden. Fokus har legat på välbesökta och natursköna Garnuddens naturreservat, där bland annat utegymmet kompletterats med redskap som gör att även rullstolsburna kan träna, en anpassad grillplats med rum för rullstol installerats och ett 1,5 kilometer långt ledstråk för personer med nedsatt syn anlagts.

– Det känns mycket bra att Garnudden blivit mer tillgängligt för våra invånare och besökare, målet med projektet har varit att göra Salems vackra natur tillgänglig för alla oavsett funktionsnedsättning, säger Margaretha Häll Assarsson, ny ordförande sedan årsskiftet för kommunala rådet för funktionhindersfrågor (KRF).

I den syntolkade videon ovan berättar Ulla Eklöf, dåvarande ordförande i KRF, mer om tillgänglighetssatsningarna som gjorts.

Tillgänglighetssatsningarna som gjorts i Garnudden 2020:

  • En 1500 meter långt ledstråk för personer med synnedsättning har anlagts, längs den slinga som sedan tidigare funnits.

  • Sju nya sittbänkar har installerats längs slingans ledstråk.

  • Marken vid grillen och utegymmet har blivit hårdare.

  • En anpassad grill vid den befintliga grillplatsen har installerats.

  • Anpassade bänkbord med plats för rullstol har installerats vid grillplatsen.

  • Det befintliga utegymmet har kompletterats med fler redskap anpassade för alla, även för rullstolsburna och muskelsvaga personer med rörelsenedsättning.

  • En taktil (kännbar) karta över området och textinformation som man kan få uppläst med hjälp av en QR-kod.

  • Möllebadet har kompletterats med badramp för rullstol samt anpassad toalett.

Läs mer om KRF och kontaktuppgifter på vår hemsida.

Kolla på den textade videon om Garnuddens naturreservat på YouTube.

Senast uppdaterad 25 januari 2021