Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Nya regler gällande fyrverkerier

Från och med 1 juni 2019 träder en ny föreskrift angående explosiv vara i kraft. I och med den nya föreskriften omfattas inte längre fyrverkeriraketer med styrpinne (det vill säga vanliga raketer som sitter på en pinne avsedda att skjutas iväg från en avfyringsramp eller liknande) av det undantag från tillståndsplikt som gäller andra fyrverkeriartiklar som allmänheten kan köpa i vissa butiker framförallt inför nyår.

För att få köpa, inneha och använda fyrverkeriraketer med styrpinne efter 1 juni, eller andra pyrotekniska artiklar som inte omfattas av undantagen, behövs tillstånd och för att få tillstånd krävs särskild utbildning av godkänd utbildningssamordnare. I Salems kommun är det Södertörns brandförsvarsförbund som mot avgift hanterar tillståndsansökningar.

Anledningen till de skärpta kraven är att fyrverkeriraketer med styrpinne står för mer än hälften av de bränder och personskadeolyckor som orsakas av fyrverkeri.

Användning av fyrverkeriartiklar regleras i kommunens lokala ordningsföreskrifter, och kan, oavsett typ, dessutom kräva polistillstånd.

Mer om fyrverkerier kan du läsa här.

Senast uppdaterad 15 maj 2019