Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Varning för bedrägeriförsök

Polisen varnar för bedrägeriförsök. Det kan handla om allt från stöld i hemmet till brott som bedrivs via telefon. Brottsoffren är ofta äldre och personer med funktionsnedsättningar.

Brotten kan handla om att någon stjäl pengar eller värdesaker genom att på olika sätt lurat sig in i bostaden. Men det är också vanligt att äldre via telefon luras att logga in på sin bank och att bedragare sedan tömmer bankkontot.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Salems kommun blev nyligen kontaktad av en invånare som blivit uppringd av en person som sa sig arbeta på Salems kommun, men telefonnumret var från Göteborg. Uppringaren ville göra en slutbesiktning av ett uterum, vilket skulle kosta 10.000 kr. Men Salems kommun gör inga sådana besiktningar mot en kostnad. Den är normalt inräknad i avgiften för bygglovet och redan betald, även om det ibland kan tillkomma mindre kostnader om behov av extra besök uppstår.


Var därför försiktig om du får samtal där någon vill boka ett hembesök och utföra en tjänst - eller om någon ber dig använda ditt bank-ID.


Fler bra tips om hur du kan skydda dig - och dina närstående - finns på Polisens hemsida

Senast uppdaterad 29 juni 2022