Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Stiliserade fruktlampor installerade på Rönninge torg

Tolv stiliserade lampor har nu monterats upp och kopplats in på Rönninge torg. Frukterna knyter an till Rönninges historia, då det tidigare var en plats där man odlade mycket frukt och grönsaker. Om kvällarna lyser lamporna vackert i rött och vitt ljus och avger ett fint sken över torget.

Tanken bakom det nya konstverket som består av tolv stiliserade frukter var att knyta an till Rönninges historia, då det tidigare var en plats där man odlade mycket frukt och grönsaker. Lamporna lyser i vitt och rött, medan det varma vita ljuset lyser nedåt lyser det röda ljuset klart inuti stålfrukterna.

Förutom att knyta an till Rönninges historia ville vi även skapa något med en speciell och unik karaktär, något som bara finns här och som hjälper bygga identitet. Torgets utformning var sedan innan bestämd så det gällde också att hitta en plats och ett sätt för oss att addera och integrera konstverket. Lösningen på den ekvationen blev att vi jobbade med den linspända belysningen så att det hela blev ett eget litet rum i torgrummet, säger Thomas Nordström, konstnären som tillsammans med Annika Oskarsson står för formgivningen av lamporna.

Det har varit ett roligt projekt och vi känner oss väldigt nöjda med resultatet, speciellt med hur det ser ut kvällstid. Det har också varit kul att höra folks tankar och se deras reaktioner, när jag var där en sen kväll och fotade så var det några ungdomar som var väldigt positiva till hela torgets förnyelse. Vi tycker också att landskapsarkitekten Elin Samuelsson gjort ett jättefint jobb med inramningen av torget, tillägger han.

Lamporna på Rönninge torg under kvällstid.Lamporna på Rönninge torg under kvällstid. Foto: Thomas Nordström, tno.nu.

Senast uppdaterad 27 juli 2020