Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Smittfria äldreboenden i Salems kommun - men fortsatt allvarligt läge

Coronavirusets spridning på äldreboenden i Stockholms län är mycket allvarligt. I Salems kommun har flertalet säkerhetsåtgärder vidtagits för att minska smittspridning och för att skydda våra äldre och sköra. Därför är det glädjande att meddela att samtliga äldreboenden just nu är smittfria. Dessvärre har dock 10 personer på våra äldreboenden avlidit i covid-19 under perioden mars t.o.m maj 2020 vilket är mycket ledsamt.

I syfte att skydda våra boenden och minska risken för smittspridning tog krisledningsnämnden i Salems kommun den 23 mars beslut om besöksstopp på äldreboenden redan innan regeringen införde ett nationellt besöksförbud från och med den 1 april. Förutom det har omfattande anpassningar gjorts i verksamheterna både vad gäller rutiner, personalplanering, skyddsutrustning mm och vi testar både boenden och personal för covid-19 i stor utsträckning.

Smittfria äldreboenden just nu

Ett resultat av besöksstoppet, våra omfattande anpassningar i verksamheterna och provtagning av misstänkt smittade och vård- och omsorgspersonal är att vi i dagsläget kan konstatera att samtliga äldreboenden i Salems kommun är smittfria. Inom hemtjänsten har vi just nu tre bekräftat smittade och noll avlidna i covid-19.

Det är glädjande att vi just nu inte har någon smitta på våra äldreboenden. Det har varit ett mödosamt arbete som gett resultat, men vi får inte glömma bort att det fortfarande är ett skört läge, säger Jenny Thorsell, socialchef på Salems kommun.

Omfattande provtagning av boende och personal

På våra äldreboenden har alla boende med misstänkt smitta provtagits och de med konstaterad smitta har vårdats i samråd med läkare, sjuksköterska och anhöriga. Vi testar även all vård- och omsorgspersonal för att säkerställa smittfria boenden.

Totalt antal avlidna på Salems kommuns äldreboenden beroende på covid-19 är i dagsläget 10. På våra äldreboenden har vi totalt 141 boende, vilket inkluderar inklusive korttids- och växelvård. 

Vår vård- och omsorgspersonal har arbetat intensivt med att ge våra smittade en god och betryggande vård. Det är otroligt ledsamt att vi förlorat boende som insjuknat i covid-19 och mina tankar går till deras anhöriga, säger Jenny Thorsell, socialchef på Salems kommun.

Besöksförbudet på äldreboenden gäller fortfarande och personalen arbetar intensivt med lösningar för att hjälpa anhöriga och boenden att hålla kontakt med släkt och vänner.

Vid ytterligare frågor, kontakta socialchef Jenny Thorsell på jenny.thorsell@salem.se eller på 08-532 597 20.

Senast uppdaterad 06 juni 2020