Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Det här händer under Krisberedskapsveckan nästa vecka!

Varje år arrangerar myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Krisberedskapsveckan. Det är en årlig nationell kampanj som samordnas med målet att fler människor ska vara förberedda inför samhällskriser och ytterst krig. För att uppmärksamma krisberedskapsveckan som går av stapeln vecka 39 anordnas ett flertal aktiviteter i Salems kommun.

Bland annat bjuds invånarna in till föreläsningar om krisberedskap och vad man gör vid en zombieapokalyps och dessutom bjuder Lottakåren in till krismatlagningskunskap. Utöver detta har Salems bibliotek valt ut sina favoritböcker inom årets tema, demokrati, och fritidsgården bjuder in till spännande bio inne på Stora Murgrönan på fredagseftermiddagen.

Här är veckans aktiviteter:

Måndag 27 september:

Kommunens duktiga bibliotekarier kommer under hela veckan att tipsa om bra och viktiga böcker om krisberedskap och årets tema "Demokrati", välkommen att besöka biblioteket i Salems centrum och låna hem några spännande böcker! För öppettider, besök bibliotek.salem.se.

Tisdag 28 september:

Hela dagen: Frågestund med kommunens säkerhetssamordnare på Instagram! Välkommen att ställa dina frågor om säkerhet och krisberedskap.

Vår säkerhetssamordnare berättar mer om krisberedskap och hemberedskap i en intervju som läggs ut på våra sociala medier och hemsida.

Onsdag 29 september:

Kl 18-21: Försvarsutbildarna föreläser om krisberedskap i Stora Murgrönan. Föreläsningen är gratis, anmälan är stängd, men då det finns platser kvar är det bara att dyka upp på plats till förläsningen.

Torsdag 30 september:

Kl 15.30: Försvarsutbildarna besöker Fritidsgården för att möta kommunens ungdomar och prata hemberedskap. Välkommen!

Fredag 1 oktober:

Kl 16: Gratis zombieföreläsning med zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer i Stora Murgrönan (Salems bibliotek). Föreläsningen riktar sig främst till Salems ungdomar och det är först till kvarn som gäller. Föreläsningen kommer även att webbsändas på salem.se/krisberedskapsveckan. Efter föreläsningen bjuds det på popcorn och fika innan bion som börjar kl 18.30.

Kl 18.30: Gratis bio i Stora Murgrönan! I samarbete med fritidsgården visas filmen Den blomstertid nu kommer. Filmen har 15-årsgräns (11-årsgräns vid sällskap av målsman) och handlar om Alex som tvingas tillbaka till sin hemort när Sverige står inför ett mystiskt hot. Väl där ska han försonas med sin pappa och träffa sin ungdomskärlek,  samtidigt måste han göra allt för att överleva. 

Lördag 2 oktober:

Kl 11-14: Kom och möt Försvarsutbildarna och kommunens säkerhetssamordnare i Salems centrum! Försvarsutbildarna kommer att stå inomhus i Salems centrum och förevisa om hemberedskap. 

Kl 14.15-16.15: I Stora Murgrönan (Salems bibliotek) kommer Södertörns Lottakår att lära ut krismatlagningskunskap och hur du kan laga mat med det du har! Information från Lottakåren: Vi ber dig ta med 1-2 oöppnade förpackningar med något från ditt skafferi/matförråd/kylskåp så lagar vi mat tillsammans utifrån det. Det kan gå hur som helst och vi gör det bästa av situationen. 

Detta sker hela veckan:

Biblioteket tipsar om bra böcker hela veckan. På våra sociala medier kommer vi under veckan att tipsa om viktiga appar att ladda ned samt vad du behöver ha hemma vid elbortfall eller om vattenförsörjningen inte fungerar. På Instagram kommer du även få möjlighet att ställa frågor till kommunens säkerhetssamordnare och delta i ett quiz om kris- och hemberedskap. Håll utkik på våra sociala medier!

Instagram: @salems_kommun 

Facebook: Salems kommun 

Årets tema: Demokrati

I år firar Sverige 100 år av demokrati, vilket uppmärksammas på olika sätt hela året, även under Krisberedskapsveckan. MSB:s tolkning av demokratitemat är att Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla. Kampanjen uppmärksammar också våra skyddsvärden, exempelvis Sveriges frihet och självständighet, och hur var och en av oss kan bevara värdena genom våra vardagshandlingar. Arbetet med Sveriges beredskap handlar ju ytterst om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.

Har du några frågor?

Kontakta kommunens säkerhetssamordnare Victoria Skynäs på victoria.skynas@salem.se.

Senast uppdaterad 28 september 2021