Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Fota för integration - ett lyckat möte kring ett gemensamt intresse

Fem nyanlända och fem etablerade Salem- och Rönningebor deltog under våren i kursen Fota för integration, ett samarbete mellan fotograf Melker Dahlstrand och Språkvän Salem.

Melker Dahlstrand är en professionell fotograf bosatt i Rönninge med hela världen som sitt arbetsfält. Han hade länge funderat på hur han skulle kunna använda sitt yrke för att föra människor närmare varandra på hemmaplan.

- När jag hörde att Språkvän Salem efterlyste nya integrationsidéer och samarbeten så kändes det som en klockren form för att kunna starta en fotokurs, säger han.

“Jättespännande och roligt”

Deltagarna träffades ett antal torsdagskvällar under våren på MittForum i Rönninge. Varje gång jobbade de med ett tema, till exempel abstrakta bilder, naturfoto, närbilder och porträtt. Kursen avslutades med en fotoutställning i tunneln vid Rönninge station.

- Det var jättespännande att lära sig av Melker. Han är ju expert och kan så mycket, säger Gabriel Gabro som deltog i kursen. Men det roligaste var att träffa nya vänner. Jag var nervös första gången vi skulle träffas, men alla var jättetrevliga redan från första sekunden. Vi har en grupp på WhatsApp och kommer fortsätta att ses.

Fotograf Melker Dahlstrand

Ideellt engagemang med ekonomiskt stöd

Melker Dahlstrand bidrog ideellt med sin kompetens och Språkvän Salem ekonomiskt med fika, lokal och material.

- Det var toppen att få hjälp från Språkvän Salem också med det praktiska kring anmälningar, lokal, affischer, och tänk kring kursens upplägg, säger han.

Nätverk som håller över tid

Språkvän Salem vill stödja integrationsfrämjande initiativ som bygger på att människor från olika kulturer träffas kring gemensamma intressen.

- Förhoppningen är att skapa nätverk och vänrelationer som håller över tid. Vi arbetar just nu även på ett samarbete med bland andra Rönninge Fiskevårdsområdesförening - hör gärna av dig om du vill hänga med på höstfiske! avslutar Wictoria Berglund.

Senast uppdaterad 14 september 2018