Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Språkvän - integration i praktiken

Vill du bidra till att underlätta social integration för nyanlända, och kanske få lite nya perspektiv på tillvaron? Eller är du nyanländ och letar efter någon att prata mer svenska med? Då ska du bli språkvän!

Bli språkvän i dag!

Språkvän syftar till att bygga broar mellan människor med olika bakgrund och att mötas över kulturgränserna.

Du som är nyanländ får möjlighet att lära känna en person som kan mer om det svenska samhället, att prata svenska, och kanske en ny vän.

Du som är etablerad får möjlighet att lära känna en annan kultur, få nya perspektiv och kanske en ny vän.

Det handlar om en frivillig, social kontakt där båda har intresse av att träffa varandra.

Flyktingguide/Språkvän logga

Vem riktar vi oss till? 

  • Salemsbor med utländsk bakgrund som vill förbättra sina svenska­kunskaper (språk/kultur/traditioner m m).
  • Salemsbor med svensk språk- och kulturkunskap som vill träffa personer med utländsk bakgrund och göra en god samhällsinsats. Du behöver inte vara född i Sverige för att delta.

Så här går det till

När du har anmält ditt intresse att bli språkvän görs en matchning utifrån gemensamma erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation samt individuella önskemål.

Samordnaren på kommunen ordnar sedan ett första möte där ni får presentera er för varandra och ställa frågor. Därefter sköter ni kontakten själva och träffas så ofta ni kan och vill. Samordnaren kan alltid kontaktas vid behov.

Vad ska vi göra tillsammans?

Det bestämmer ni själva. Några förslag: promenera, plocka svamp, ta en fika, gå på studiecirklar, fotboll, språkcafé eller annat som ni båda finner roligt och intressant. 

Språkvän i Salem arrangerar ibland, tillsammans med civilsamhället, aktiviteter på olika teman som språkvänner och andra intresserade får delta i utan kostnad (i mån av plats). Information om detta, och andra tips på vad man kan hitta på tillsammans,  läggs ut löpande på Språkvän i Salems facebook-sida.

Att vara språkvänner handlar inte om att vara en lots eller förmyndare som gör saker för någon annan. Det handlar inte heller om att få en "svensk kontakt" som man ställer krav på hjälp och stöd ifrån. Det handlar om att lära känna varandra över kulturgränserna, ha roligt tillsammans och kanske få en vän för livet. 

Senast uppdaterad 09 augusti 2022