Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Snöröjning i kommunen

Nu kommer snön och gör Salem lite ljusare, men det kan också innebära kraftiga snöfall och dåligt vägunderlag som i sin tur kan leda till halka och problem med framkomlighet.

Såhär prioriterar vi snöröjningen

Generellt ska plogning påbörjas vid tre centimeter blötsnö alternativt fem centimeter torrsnö. Utkallning sköts av en jourtjänst som bedömer läget baserat på väderlek och förhållandena på vägnätet. Att snöröja och sanda hela kommunen efter ett snöfall kan ta upp till tolv timmar efter att snöfallet upphört.

Plogning och halkbekämpning av huvudgator med kollektivtrafik och gång- och cykelbanor är första prioritet. Samtidigt plogas parkeringsanläggningar i Salem centrum och Rönninge centrum. Branta backar, korsningar, övergångsställen och busshållplatser prioriteras också. Detta följs sedan av lokalgator. På grund av miljöskäl används vägsalt så lite som möjligt på kommunens vägar, men vid behov på prioriterade vägar samt bussgator.

Inom cirka 4 timmar från det att plogningen har påbörjats är ambitionen att bussgator samt gång- och cykelvägar ska vara plogade medan övriga vägar ska vara åtgärdade inom 12 timmar. När plogningen startar kan variera, beroende på bland annat väderlek, snödjup samt prioriteringsordningen på gatorna. Sandning och halkbekämpning sker vid behov efter att man har plogat.

Det tar tid att snöröja – felanmäl inte för tidigt

Vi tar emot din felanmälan så snart vi kan men det tar i regel ca 12 timmar att snöröja hela kommunen från det att plogning startar. Först därefter kan vi ta emot och hantera din felanmälan. Om du upplever att din gata inte har plogats enligt ovan kan du själv göra en felanmälan där du anger exakt adress.

Läs mer om kommunens snöröjning och vad du kan göra för att underlätta för snöröjningen här.

Senast uppdaterad 29 november 2019