Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Om snöröjningen i kommunen

Snöröjningen efter helgens och de senaste dagarnas snöfall fortsätter under veckan. Det återkommande snöfallet har gjort det svårt att hinna med att båda ploga, bredda, modda och halkbekämpa då snön ofta börjat falla igen och då måste plogarbetet börja om.

Vädret har de senaste dagarna varit ovanligt ostadigt och även om vi är vana att hantera snö så är det mycket ovanligt att det snöar cirka 40 cm i två omgångar inom loppet av några dygn. Vi är medvetna om att vi inte hunnit med alla gator, trottoarer och annat och har fått in ett flertal felanmälningar om detta. Vi har haft alla våra bilar ute och vissa dagar har de gått så mycket som 19 timmar i sträck. Men då både maskiner och personal behöver vila är det svårt att hinna mer än det som gjorts.
Mycket arbete måste även utföras på natten på grund utav att bilar står i vägen längs gator och på parkeringar. Vi kan heller av säkerhetsskäl inte ploga vid skolor efter 07.00, varför det ibland varit snö där som fallit sent under natten/morgonen eller under dagen.

Så här prioriterar vi arbetet

Huvudgator med kollektivtrafik och gång- och cykelbanor är första prioritet. Samtidigt plogas parkeringsanläggningar i Salem centrum och Rönninge centrum. Detta följs sedan av lokalgator. Branta backar, korsningar, övergångsställen och busshållplatser prioriteras också. På grund av miljöskäl används vägsalt så lite som möjligt och därför enbart vid extrem halka på bussgator.

Generellt ska plogning påbörjas vid tre centimeter blötsnö alternativt fem centimeter torrsnö. Att snöröja och sanda hela kommunen efter ett snöfall kan ta upp till tolv timmar efter att snöfallet upphört.

Så hjälper du till för ett framkomligt Salem

Bilist

  • Det är viktigt att följa parkeringsregler för att plogning ska kunna göras på ett bra sätt, både dag- och nattetid. Parkeringsförbud måste respekteras för att vägar ska kunna snöröjas och halkbekämpas!
  • Tänk på att ha rätt utrustning, såsom vinterdäck när det blir mörkare och halt. Anpassa ditt körsätt efter väglag och väder, var ute i god tid och planera din resa.
  • Du som har parkeringstillstånd för rörelsehindrad; flytta gärna under servicedagen/natten om du har möjlighet eftersom det underlättar snöröjningsarbetet och din parkeringsplats snöröjs samtidigt som övriga gatan.

Cyklist

  • Anpassa ditt körsätt efter väglaget och vädret. Tänk på att använda rätt utrustning - reflex och vinterdäck - när det blir mörkare och halt.
  • Ställ undan din cykel om du inte planerar att cykla i vinter. Fastlåsta cyklar som lämnas på en gång- eller cykelbana eller i ett cykelställ hindrar för snöröjning.
  • Var ute i god tid och planera din resa.

Gående

  • Använd reflexer och broddar när det blir mörkt och halt.
  • Var ute i god tid och planera din resa.

Fastighetsägare

  • Du som fastighetsägare ansvarar för snö och istappar på taket samt isbildning och snöröjning på din fastighetsmark. På grund av olycksrisk kan du inte skotta ut plogvallen eller annan snö från tomtmark ut på gatumarken.
  • Ta bort föremål som kan vara i vägen för plogbilar på trottoar till exempel byggsäckar och sopkärl.
  • Tänk på att skotta ordentligt fram till din sopbehållare och sanda så att SRV kommer fram till säcken eller kärlet. Sopbilen har en räckvidd på två meter för hämtning av sopkärl.
  • Beskär buskar och träd! Grenar som hänger ut på en lägre höjd än 4,5 meter över körbana är ett hinder vid snöröjning. Grenar får inte hänga ut lägre än 2,5 meter över gångbana respektive gång- och cykelbana.

Senast uppdaterad 07 februari 2019