Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Tips och råd vid värmebölja

När sommaren är här njuter och klarar de flesta av att hantera värmen genom att få i sig tillräckligt med vätska och söka skydd i skuggan om det behövs, men det är även lätt att glömma bort det när man sitter och njuter av solens varma sken.

Alla påverkas av höga temperaturer, speciellt när värmen håller i sig flera dagar i rad. Främst påverkas äldre personer eller personer med en kronisk sjukdom, men även små barn och gravida kan vara särskilt känsliga för högre temperatur. Personer med en funktionsnedsättning kan också behöva extra stöd och även du som tar vissa typer av mediciner.

Det här kan du göra för att hantera höga temperaturer:

  • Var uppmärksam på temperaturen. Risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen når upp till 26 grader tre dagar i följd.

  • Drick mer än vanligt, vänta inte på törstkänsla. Undvik söta drycker eftersom att de är uttorkande. Ät gärna mat som innehåller mycket vätska, till exempel grönsaker och frukt.

  • Ät något med extra salt i sig. Någon extra skiva saltgurka eller annan lättsaltad mat kan vara bra att äta för att ersätta det salt du förlorar när du svettas mer än vanligt. 

  • Undvik att dricka alkohol. Alkohol ökar risken för vätskebrist och påverkar nervsystemet så att det kan vara svårt att upptäcka tidiga symtom på värmepåverkan.

  • Försök ordna en sval miljö. Vistas i bostadens svalaste rum och sov gärna i källarrum om du har något sådant. Vädra på natten när det är svalt och stäng ute värmen på dagen genom att dra för fönster med gardiner eller persienner. Sätt upp en termometer inomhus, gärna i alla rum.

  • Förflytta dig till svala platser i hemmet. Inomhustemperaturen kan skilja sig åt med flera grader i olika rum. Är temperaturen över 25 grader i rummet där man vistas bör man flytta till en svalare plats.

  • Svalka kroppen regelbundet. En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Löst sittande kläder i bomull eller linne är svalare än åtsittande kläder i syntetmaterial.

  • Minska din fysiska aktivitet. Undvik fysisk ansträngning dygnet runt, speciellt mitt på dagen när solen är som starkast.

Senast uppdaterad 11 juni 2020