Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Gruppbild på besökarna från Japan, med kommunstyrelsens ordfröande Lennart Kalderén och förskolechefen Marsella Qvicker i mitten av gruppen.

Studiebesök från Japan

Salems förskolor har haft samarbete med Japan i flera år. Det här sjätte studibesöket vi tar emot från Japan och det är lika spännande varje gång!

Det här studibesöket startade egentligen redan under vårt förra besök, då tolken besökte Säbyhemmet och undrade vad som fanns på andra sidan väggen. Ja, Galaxens förskola. Det skapande en nyfikenhet då det är unikt för dem att förskola och äldreomsorg sitter ihop i samma lokal.

Det här studiebesöket började dock i Skogsängsskolan, då ett flertal av de besökande var just lärare. Rektor Jessika Zettervall Dannegård presenterade sig själv samt skolan, innan det serverades gofika i matsalen. Sedan besöktes syslöjden, musiksalen samt två klassrum. Eleverna fick ställa frågor till gästerna men fick också svara på frågor vad de undrade om Japan. En av frågorna var "Vad är typiskt för Japan?"
- Pokemon! Svarade eleverna då.

Efter besöket på Skogsängsskolan besöktes så förskolan Galaxen. Vi tittade på Galaxens miljöer och material. Förskolechefen Marsella Qvicker berättade att Galaxens förskola är byggd efter Loris Malaguzzi Reggio Emilias filosofi med 5 hemvister och ett stort torg i mitten. Den pedagogiska filosofin bygger på tron om människans möjligheter, respekt för barnet och en övertygelse om att alla barn föds rika och intelligenta med en inneboende kraft att utforska världen. Miljön kallas för den tredje pedagogen, barnet och pedagogen är de första två. Vi tittade också in på Säbyhemmet som ligger vägg i vägg. Japanska flaggan var hissad utanför kommunhuset och kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén hälsade våra besökare välkomna till Salem.

Senast uppdaterad 03 september 2019