Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Risk för gräsbrand i Stockholmsområdet

Storstockholms brandförsvar rapporterar flera gräsbränder i Stockholmsområdet de senaste dagarna. Risk finns för ytterligare bränder under helgen.

Risken för skogsbrand bedöms inte som hög just nu och det råder inte eldningsförbud, men brandförsvaret uppmanar samtliga att visa försiktighet vid grillning eller eldning utomhus. En anledning till gräsbränder så här års är dött gräs från förra året som torkat och blivit lättantändligt. Den som är oförsiktig kan då lätt orsaka en gräsbrand som i värsta fall sprider sig snabbt.

Viktigt att komma ihåg är att alltid ha tillgång till släckutrustning som till exempel hinkar med vatten och vattenslang. Tänk även på att se till att vattnet flödar i vattenslangen och att det inte har bildats en ispropp under natten. 

För att hålla koll på gräsbrandsrisken kan du ladda ner appen BrandriskUte. Du kan också se prognoser med risk för gräsbrand och skogsbrand på SMHI:s webbplats

För mer information och aktuell brandriskprognos den dag du ska elda eller grilla kan du ringa Södertörns brandförsvarsförbund automatiska telefonsvarare på 08-721 23 26.

Senast uppdaterad 27 mars 2020