Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Eldning avrådes

Från och med den 29 maj kl. 12:00 avrådes eldning. Bedömningen är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd mellan räddningstjänsterna.

Det varma och torra vårvädret medför just nu en ökad brandrisk i skog och mark och risken för gräsbränder bedöms vara mycket hög. En eld som sprider gnistor kan snabbt övergå i en okontrollerad brand.

Eldning avrådes gäller från och med den 29 maj kl. 12:00 och i samtliga kommuner som ingår i samarbete med Räddningscentral Mitt och Räddningscentralen Stockholms län. 

På grund av den stora risken för gräsbränder uppmanar räddningstjänsten att du inte eldar, utan istället kör ris och trädgårdsavfall till återvinningen, samt använder särskilt iordningsställda grillplatser om du vill grilla i naturen.

Om du bedömer att eldning kan genomföras på ett säkert sätt ska du se till att släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska finnas i närheten. Håll koll på elden hela tiden när du eldar. Det är alltid du som ansvarar för säkerheten.

Mer information

För att hålla koll på gräsbrandsrisken kan du ladda ner appen BrandriskUte. Du kan också se prognoser med risk för gräsbrand och skogsbrand på SMHI:s webbplats

För mer information och aktuell brandriskprognos den dag du ska elda eller grilla kan du ringa Södertörns brandförsvarsförbund automatiska telefonsvarare på 08-721 23 26.

Senast uppdaterad 29 maj 2020