Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Positiv utveckling gällande bostadsinbrott i Salem

Antalet bostadsinbrott i Salems kommun har minskat jämfört med föregående år. En anledning tros vara pandemin, men även tack vare grannsamverkan i villaområden och flerbostadshus.

Under 2020 hade vi en ökning av antalet inbrott i kommunen, trots pandemi och hemarbete, men under de första månaderna 2021, januari till augusti, ser vi en kraftig minskning. Det är nästan en 58 % minskning hittills i år, säger kommunpolisen Sandra Pettersson.

Vi vet dock att det snabbt kan vända och det är därför viktigt att våra grannsamverksamsområden fortsätter att vara aktiva och att vi kontinuerligt utvecklar och får in flera grannsamverkansområden. Man kan tycka att det inte behövs nu när inbrotten ändå är på så pass låga nivåer, men för att fortsätta hålla nivåerna nere behöver de boende i kommunen arbeta aktivt med grannsamverkan i sitt bostadsområde, tillägger Victoria Skynäs, säkerhetssamordnare i Salems kommun. 

Enligt en utvärdering som Samverkan mot brott (SAMBO) genomfört av grannsamverkan är resultatet tydligt. Grannsamverkan gör stor skillnad med en genomsnittlig minskning av inbrott med 36 % i grannsamverkansområden jämfört med 8 % i kontrollområden.

Grannsamverkansutbildning

Tillsammans med polisen och räddningstjänsten erbjuder Salems kommun utbildning till alla som vill starta upp grannsamverkan i sitt område, eller till de som är intresserade av att veta mer om grannsamverkan. Nästa utbildningstillfälle är måndagen den 18 oktober kl 18 till ca 20. 

För mer info och anmälan, se salem.se/grannsamverkan

4 minimikrav för grannsamverkan:

  1. Vaksamhet - Var allmänt vaksam och kontakta polisen på 114 14 om något är misstänkt och på 112 vid pågående brott.

  2. Om du är bortrest - Meddela dina grannar om du är bortrest.

  3. Värdesaker - Förvara värdesaker på ett betryggande sätt - det finns inga “bra ställen” som tjuven inte hittar.

  4. Förebyggande åtgärder - Var förtrogen med de brottsförebyggande tipsen.

Senast uppdaterad 06 oktober 2021