Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Förlängning av besöksstopp på äldreboenden

Varken anhöriga eller andra får gå in genom dörrarna till kommunens äldreboenden där endast boende och personal får vistas för tillfället. Det råder ett definitivt stopp för besök i verksamheterna. Detta är en viktigt åtgärd för att skydda de äldre mot smitta. En lösning är dock nu på plats för att anhöriga ska kunna träffa de boende på ett tryggt och säkert sätt.

I syfte att skydda våra boenden och minska risken för smittspridning tog kommunens krisledningsnämnd den 23 mars beslut om besöksstopp på äldreboenden redan innan regeringen införde ett nationellt besöksförbud från och med den 1 april. Denna försiktighetsåtgärd har vidtagits för att minimera risken att få in smittan i landets äldreboenden. Det är särskilt viktigt då omsorgstagarna tillhör en känslig riskgrupp.

Med anledning av den pågående pandemin har beslut nu återigen fattats av Folkhälsomyndigheten och regeringen att förlänga det nationella besöksstoppet på äldreboenden fram tills den sista augusti. Beslutet har fattats för att fortsatt värna om och skydda boende inom äldreomsorgen. Undantag kommer att tillåtas vid besök till de vård- och omsorgstagare som befinner sig i livets slutskede.

Just nu arbetar personalen inom kommunens vård och omsorg med olika lösningar för att hjälpa anhöriga och boenden att hålla kontakt via bland annat surfplattor samt besök i uppsatta tält och genom plexiglas. Surfplattorna används just nu av boende och plexiglasen är nu uppe. Tälten förväntas vara uppresta senare denna vecka, men med anledning av det varma vädret kan besök utomhus göras redan nu.

Vid ytterligare frågor, kontakta Åsa Bergström, verksamhetschef för äldreomsorgen, på asa.bergstrom@salem.se eller på 08-532 597 85.

Senast uppdaterad 24 juni 2020