Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Det här händer under Krisberedskapsveckan!

Bland annat bjuds invånarna in till föreläsningar om krisberedskap och mat och hållbarhet. Utöver detta har Salems bibliotek valt ut sina favoritböcker på årets tema, mat, och fritidsgården bjuder in till spännande bio inne på Stora Murgrönan på fredagseftermiddagen.

Varje år arrangerar myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Krisberedskapsveckan. Det är en årlig nationell kampanj som samordnas med målet att fler människor ska vara förberedda inför samhällskriser och ytterst krig. För att uppmärksamma krisberedskapsveckan som går av stapeln vecka 39 anordnas ett flertal aktiviteter i Salems kommun.

Här är veckans aktiviteter:

Måndag 26 september:

Försvarsutbildarna håller en föreläsning om din egen krisberedskap. Vad gör du om mobilen är död, internet har slutat att fungera och ljuset inte tänds när du slår på strömbrytaren? Kan du hantera en situation när det inte finns el eller vatten under flera timmar, ja kanske flera dagar eller veckor? 

När? Kl 13-16 och kl 18-21 (obs! Föreläsningen kl 18-21 har behövts ställas in pga för få anmälda, vi beklagar detta)

Var? Stora murgrönan, Salems bibliotek

Tisdag 27 september:

Frågestund med kommunens säkerhetssamordnare på Instagram! Välkommen att ställa dina frågor om säkerhet och krisberedskap.

Onsdag 28 september:

Mat och hållbarhet - att bygga upp sitt matförråd. Föreläsning av Andreas Jakobsson.

Journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson och hans familj har i över nio års tid levt på mat han hittat i mataffärernas sopor. I dagens Sverige kastas ungefär en tredjedel av all mat som produceras och större delen av det är sådant som det inte något fel på överhuvudtaget. I reportageboken ”Svinnlandet” och sina föredrag dissekerar han systemfelen som skapat detta vansinne och pekar på konkreta lösningar. Andreas Jakobsson är känd från tv-program som Malou efter tio och Go' kväll.

När? Kl 18-20.

Var? Stora murgrönan, Salems bibliotek

Torsdag 29 september:

Föreläsning om civilförsvar för kommunens medarbetare under förmiddagen.

Fredag 30 september:

Bio för ungdomar! Se krisfilmen Moonfall i Stora Murgrönan. Bion är självklart kostnadsfri och börjar kl 19.00. Åldersgräns 11 år.

Filmens handling: En mystisk kraft kastar månen ur sin omloppsbana och skickar den på en kollisionskurs mot jorden. Med bara några veckor innan världen kan förintas är NASA-chefen och före detta astronauten, Jo Fowler, övertygad om att hon har nyckeln som kan rädda världen.

Söndag 2 oktober:

Gilla Framtiden - Improvisationsteater med Herman Geijer

Improvisationsstudions nyskapande föreställning Gilla framtiden! har urpremiär våren 2022. Överlevnadsexperten och föreläsaren Herman Geijer delar scenen med teaterns skådespelare och presenterar tillsammans ett möjligt framtida Sverige år 2032. Här får vi möta ett futurum där förändringarnas konsekvenser blir verkliga och tar sig in i vardagen. Med Herman Geijers expertis får vi verktygen för att hantera utmaningarna och få en framtid att gilla.

När? Kl 18-20

Var? Stora murgrönan, Salems bibliotek

Detta sker hela veckan:

Biblioteket tipsar om bra böcker hela veckan på årets tema "Mat", välkommen att besöka biblioteket i Salems centrum och låna hem några spännande böcker! För öppettider, besök bibliotek.salem.se. Följ gärna dem på sociala medier också för boktips:

Instagram: @salems_bibliotek

Facebook: Salems bibliotek

På våra sociala medier kommer vi under veckan att tipsa om viktiga appar att ladda ned samt vad du behöver ha hemma vid elbortfall eller om vattenförsörjningen inte fungerar. På Instagram kommer du även få möjlighet att ställa frågor till kommunens säkerhetssamordnare. Håll utkik på våra sociala medier!

Instagram: @salems_kommun 

Facebook: Salems kommun 

Årets tema: Mat

Temat för Krisberedskapsveckan 2022 är mat. Inom temat kan vi kommunicera livsmedelsförsörjning, hoten mot den liksom möjligheterna att säkra den - både ur ett samhälls- och individperspektiv.

MSB:s motivering till mat som tema:

  • Pandemin, ett försämrat säkerhetspolitiskt läge och förra årets it-attack mot en butikskedja och klimatförändringarna har aktualiserat behovet av livsmedelsberedskap

  • De ser att människor med intresse och lätthet tar till sig tips om ett extra matförråd hemma

  • Människors intresse för matlagning, odling, hållbarhet och förvaring av livsmedel ökar i takt med att omvärlden känns alltmer osäker och oförutsägbar

  • Att grannar har hjälpts åt med inköp under pandemin bygger motståndskraft för framtida kriser

  • Mat är grunden för vår existens och viktig för vår sociala samvaro. Vid kriser är matlagning ett fint sätt att samlas kring.

Har du några frågor?

Kontakta kommunens tf säkerhetssamordnare, Richard Buske, på richard.buske@salem.se.

Senast uppdaterad 26 september 2022