Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Minnesord över Hans Jörlén 1935-2021

Hans Jörlén, mångårig förtroendevald för Centern i Salem, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 85 år. Hans sörjs närmast av hustrun Gunny och sönerna Krister, Niklas och Mattias.

Hans växte upp i Umeå och utbildade sig till byggnadsingenjör. Gunny och Hans gifte sig 1961 och kom via Tyresö och Södertälje till Rönninge 1971 De köpte en större strandfastighet som kallades Poppeholm och som blev deras hem fram till dessa dagar. 

Hans anställdes sedermera på AB Svenska Bostäder där han blev biträdande projektchef för exploateringen av Salemstaden, då 3000 bostäder uppfördes med början 1966. Salemstaden var Sveriges största bostadsprojekt på sin tid, uppdraget innebar minutplaniering av byggtransporter på smala grusvägar till hundratals adresser med monteringspersonal stående stand-by. 

Hans och Gunny blev tidigt aktiva i kommunalpolitiken under den tid vår kommun var en del av Botkyrka. Centern blev sedan drivande, tillsammans med M och FP, för att Salems kommun skulle återuppstå genom delning från Botkyrka. En intensiv kampanj, “Salem - egen kommun”, fördes som gav en folkomröstning där en klar majoritet i Salem röstade för delning, vilket i sin tur ledde till ett positivt beslut 1981 från den dåvarande borgerliga regeringen. 

Kampanjen och den pionjärtiden med uppbyggnaden av den nya kommunen förstärkte den lokala identiteten och sammanhållningen, en känsla som i hög grad är levande även idag hos många av oss. Hans Jörlén var tillsammans med Christian Öhlin och Harriet Gustafsson ledare och inspiratörer som skapade denna lokalpatriotism. Hans var något av en norrländsk urkraft med varm och okuvlig energi och vilja som smittade av sig på oss andra. Det politiska blev jordnära, kanske t o m “närodlat”. Man minns kaffe- och korvservering på pendeltågsperrongen och provisorisk uppspikande av ny kommunskylt på det blivande kommunhuset (inför TV-kamera). Som ofta i vår kommun var det de praktiska lösningarna som prioriterades. Salems utmärkande egenskaper med fina boendemiljöer och spatiös småhus- och villabebyggelse var viktiga prioriteter. 

Hans hade ett flertal förtroendeuppdrag: kommunfullmäktige, vice ordförande i kommunstyrelsen, ordförande i tekniska nämnden och på senare år ledamot i näringslivskommittén och i kommunrevisorerna.

Hans Jörlén lämnar ett stort tomrum efter sig men blir ihågkommen som en förgrundsgestalt i kommunens historia. Vi är många som har otaliga goda minnen av Hans och som nu kommer att sakna hans varma personlighet.

Christian Öhlin, M, Björn Möllersten, L, Raili Nilsson, C, Lennart Kalderén, M

Hans Jörlén, mångårig förtroendevald för Centerpartiet i Salem, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 85 år. 

Senast uppdaterad 31 augusti 2021