Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Se hit ni som vill hjälpa till att hålla Salem rent i vår!

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Förra året deltog över 600 000 personer runtom i hela landet. Kampanjen drivs av Håll Sverige Rent och ingår i initiativet #hållbarhetpåschemat.

Så anmäler ni er

Alla är välkomna att anmäla sig till Skräpplockardagarna. Förskolor, skolor och barn- eller ungdomsföreningar kan också beställa våra kostnadsfria skräpplockarpåsar i samband med anmälan. Prata ihop er i verksamheten om vem som ska anmäla er, så ni inte dubbelanmäler er.

Sista dag att anmäla sig är 31 maj 2021. Det går såklart bra att plocka skräp senare än det också, bara man har anmält sig och beställt påsar senast 31 maj.

Anmäl er här.

Så får ni skräpplockarmaterialet

Skräpplockarmaterialet är gratis för de förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar som har anmält sig till kampanjen. Påsar kommer inte längre skickas via kommunerna utan direkt till anmälda skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar som beställt material. Materialet skickas löpande av ett logistikföretag. Läs noggrant igenom leveransvillkoren när du gör din beställning. 

Andra som vill vara med kan köpa skräpplockarutrustning i Håll Sverige Rents webbshop.

Det här gör ni när ni är klara med skräpplockningen

Förskolor och skolor

När ni är klara med skräpplockningen ska ni anmäla det till Senad Palic, driftchef Utemiljö/VA på Salems kommun, via e-post senad.palic@salem.se. Därefter kommer personal från kommunen och hämtar de säckar och påsar med skräp som ni har samlat in.

Observera att kommunen bara tar hand om vanligt skräp som ni samlat på er under kampanjen Vi Håller Rent, inte sådant som skolors och förskolors egna grovsopor (till exempel möbler man vill bli av med).

Övriga

Andra som varit med i kampanjen, till exempel föreningar och privatpersoner, tar själva hand om det skräp man samlat in. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och åk om möjligt till återvinningscentralen.

Hundratusentals skräpplockare i hela Sverige

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Förra året deltog över 600 000 barn och unga runtom i hela landet! I år vill vi bli ännu fler. Kampanjen drivs av Håll Sverige Rent och ingår i initiativet #hållbarhetpåschemat. 

Använd gärna skräpplockarappen Skrappen, där du kan skapa egna skräpplockarevenemang och registrera hur mycket skräp du plockat och var. Appen är gratis att ladda ner.

Kampanjen drivs i stiftelsen Håll Sverige Rents regi.

Skräpplockande och covid-19

Vi på Håll Sverige Rent följer, och uppdaterar oss löpande på, Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att skräpplockningen ska vara säker. Denna sida uppdateras löpande.

När det gäller skräpplockningar är det en genomförbar aktivitet under covid-19 då den sker utomhus och deltagarna kan anpassa grupper och deltagarantal till de egna verksamheternas bestämmelser. I enkäten som gick ut till deltagare i Skräpplockardagarna 2020 framkom att det också var en uppskattad aktivitet bland lärare och pedagoger som fick ställa in mycket annat på grund av covid-19.

Förutom att följa Folkhälsomyndighetens generella restriktioner rekommenderar vi att alla deltagare har med sig ett par (extra) handskar eller vantar till skräpplockningen så man efter aktiviteten och noga handtvätt kan ta på sig nya, rena vantar om det är kallt. Vi rekommenderar inte heller att barnen plockar munskydd.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns inga kända fall av covid-19 där personer smittats via föremål. 

Senast uppdaterad 05 mars 2021