Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Krisberedskapsveckan

Salems kommun uppmärksammar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) nationella krisberedskapsvecka.

Kampanjen vill väcka tankar om det egna ansvaret och beredskapen ifall viktiga samhällsfunktioner som el- och vattenförsörjning, internet och telekommunikationer slås ut. 

En kris kännetecknas av att den kommer plötsligt och våra normala resurser för att hantera händelsen inte räcker till. Men bara för att händelsen kommer oväntad betyder det inte att du inte kan förbereda dig! Du kan med relativt enkla medel öka din förmåga att hantera en kris. Se din säkerhet för hur du kan öka din förmåga!

Aktiviteter vecka 39 2022:

Måndag

För din säkerhet - föreläsning av Försvarsutbildarna vid två tillfällen.

Vad gör du om mobilen är död, internet har slutat att fungera och ljuset inte tänds när du slår på strömbrytaren? Kan du hantera en situation när det inte finns el eller vatten under flera timmar, ja kanske flera dagar eller veckor? På För din säkerhet! får du grundläggande kunskaper om var du hittar information vid kriser och hur du stärker din förmåga att ta hand om dig själv och dina nära vid kriser i samhället.

Tid: kl 13-16 och kl 18-21.

Plats: Stora murgrönan, Salems bibliotek. Anmälan krävs, stängdes 23 september.

Onsdag

Mat och hållbarhet - att bygga upp sitt matförråd. Föreläsning av Andreas Jakobsson.

Journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson och hans familj har i över nio års tid levt på mat han hittat i mataffärernas sopor. I dagens Sverige kastas ungefär en tredjedel av all mat som produceras och större delen av det är sådant som det inte något fel på överhuvudtaget. I reportageboken ”Svinnlandet” och sina föredrag dissekerar han systemfelen som skapat detta vansinne och pekar på konkreta lösningar. Andreas Jakobsson är känd från tv-program som Malou efter tio och Go' kväll.

Tid: kl 18-20, ingen föranmälan krävs.
Plats: Stora murgrönan, Salems bibliotek

Torsdag

Civilförsvar för kommunens medarbetare.
Tid: kl 9-12
Plats: Stora murgrönan, Salems bibliotek

Fredag

Bio för ungdomar! Se krisfilmen Moonfall i Stora Murgrönan. Bion är självklart kostnadsfri och börjar kl 19.00.

Filmens handling:
En mystisk kraft kastar månen ur sin omloppsbana och skickar den på en kollisionskurs mot jorden. Med bara några veckor innan världen kan förintas är NASA-chefen och före detta astronauten, Jo Fowler, övertygad om att hon har nyckeln som kan rädda världen.

Söndag

Gilla Framtiden - Improvisationsteater med Herman Geijer

Improvisationsstudions nyskapande föreställning Gilla framtiden! har urpremiär våren 2022. Överlevnadsexperten och föreläsaren Herman Geijer delar scenen med teaterns skådespelare och presenterar tillsammans ett möjligt framtida Sverige år 2032. Här får vi möta ett futurum där förändringarnas konsekvenser blir verkliga och tar sig in i vardagen. Med Herman Geijers expertis får vi verktygen för att hantera utmaningarna och få en framtid att gilla.

Temat bygger på Herman Geijers böcker Överlev katastrofen - tolv sätt att förbereda dig (Ordfront 2019) och hans kommande bok Monstersamhället (Ordfront våren - 22) som båda handlar om hur vi fysiskt och mentalt kan träna upp oss för att bli mer motståndskraftiga i vårt hanterande av en kris i det lilla eller stora. 

Föreställningen avslutas i en Kreativ verkstad som utgår från publikens tankar om vad de just har sett. Med scenkonst, kunskap och humor kan publiken ta sig an framtidens utmaningar på ett nytt och spännande sätt.

Herman Geijer är zombieöverlevnadsexpert och har skrivit flera böcker om zombier, prepping och krisberedskap för både barn och vuxna. 2015 framröstades han som lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1. Han har också föreläst på TEDx. När han inte skriver böcker eller föreläser arbetar han med folkbildning

Tid: kl 18-20, ingen föranmälan krävs.
Plats: Stora murgrönan, Salems bibliotek

Programmet uppdateras löpande.

Detta sker hela veckan:

Biblioteket kommer att tipsa om bra böcker. Vi kommer även att uppdatera våra egna sociala medier med bra och viktig information. På vår Instagram kommer du även få möjlighet att ställa frågor till kommunens säkerhetssamordnare. Håll utkik!

Instagram: @salems_kommun 

Facebook: Salems kommun 

Årets tema: Mat

Att ha mat hemma som funkar att använda vid kriser och krig är ett av tipsen för en god hemberedskap. Krisberedskapsveckan vill i år sätta fokus på hoten mot vår matförsörjning, men framförallt på hur vi tillsammans kan stärka den.
Läs mer om temat Mat hos MSB

Om krisen eller kriget kommer

Under krisberedskapsveckan 2018 skickades broschyren om krisen eller kriget kommer ut till samtliga hushåll i Sverige. Broschyren innehåller information om krisberedskap, totalförsvar samt varningssystem. Där får man kunskap om olika ord och begrepp och vad som faktiskt gäller vid exempelvis höjd beredskap. Det finns även praktiska checklistor om vad du bör ha hemma för att lättare klara en kris samt information om viktiga telefonnummer och var du kan hitta fördjupad information.

Har du frågor angående krishantering? Skicka in din fråga via formuläret nedan.

Kriser och krishantering

Senast uppdaterad 03 mars 2023