Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Preventivmedel

Det finns flera olika metoder som skyddar mot könssjukdomar och oönskad graviditet och det är inte lätt att välja bland alla alternativ. Till oss kan du vända dig för att få råd om vilket preventivmedel som passar dig och din livssituation bäst.

Preventivmedel med hormoner

P-piller

P-piller innehåller könshormonerna östrogen och gestagen. Tabletterna tas varje dag och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-ring

P-ringen är en mjuk genomskinlig plastring som du själv sätter in i slidan och låter sitta i tre veckor i taget. Den innehåller samma hormoner som p-piller men ger en jämnare utsöndring. P-ringen ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-plåster

P-plåstret sätter du själv någonstans på huden och låter sitta i sju dagar. P-plåstret innehåller samma hormoner som p-piller och ger samma skydd mot graviditet. Kroppen får ett jämnare upptag av hormoner eftersom plåstret sitter på plats dygnet runt.

Minipiller/mellanpiller

Gemensamt för minipiller och mellanpiller är att de inte innehåller östrogen. Båda varianterna innehåller hormonet gestagen i olika hög dos. Det är viktigt att minipiller tas vid samma tidpunkt varje dag för att ge ett bra skydd mot graviditet. Mellanpiller har samma glömskemarginal som vanliga p-piller. Både minipiller och mellanpiller passar om du vill undvika östrogen på grund av till exempel ärftlighet för blodpropp eller om du fått högt blodtryck.

Hormonspiral

Hormonspiralen sätts in i livmodern av läkare eller barnmorska. Spiralen utsöndrar könshormonet gestagen och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Hormonspiralen finns i två varianter. En som byts var femte år och en lite mindre som innehåller mindre mängd hormoner och byts var tredje år.

P-stav

P-staven är en mjuk plaststav som läkare eller barnmorska sätter in under huden på överarmen. P-staven avger en jämn dos av hormonet gestagen och kan sitta i tre år. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-spruta

P-sprutan innehåller en hög dos gestagen som man tar var tredje månad, vanligtvis i skinkan. Den ger ett högt skydd mot graviditet. Det kan dröja upp till ett år efter sista sprutan innan ägglossningen kommer igång igen. Rekommenderas inte till personer under 19 år eftersom den höga hormondosen kan leda till benskörhet när man blir äldre.

Preventivmedel utan hormoner

Kondom

Kondomen ger ett bra skydd mot graviditet och könssjukdomar. Det är viktigt att kondomen sitter på under hela samlaget.

Pessar

Pessaret är ett silikonskydd som du smörjer in med spermiedödande medel och sätter in i slidan innan samlaget. Det finns i två storlekar och kan återanvändas efter att du rengjort det med tvål. Pessar är ett relativt säkert skydd mot graviditet.

Kopparspiral

Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet genom att påverka både spermier och äggcell. Kan ge rikligare mens och mer mensvärk. Kopparspiralen sätts in av barnmorska eller läkare.

Akutmetoder

Dagen efter-piller

Akut p-piller, så kallat dagen efter-piller, kan skydda mot graviditet genom att hämma eller skjuta upp ägglossningen. Det finns två sorter. Det ena ska tas senast tre dygn efter samlaget och det andra senast efter fem dygn. Det är bra att ta pillret så snabbt som möjligt.

Kopparspiral

Kopparspiralen kan användas som ett akut p-medel senast fem dygn efter ett oskyddat samlag. Kopparspiral är den säkraste akutmetoden. Om du vill ha ett långvarigt skydd kan spiralen sitta kvar upp till fem år.

Senast uppdaterad 16 november 2018