Radon

Här hittar du information om radon, varför det är viktigt att mäta radonhalten i din bostad och vad som gäller för mätningar. Vi ger också tips på vart du kan vända dig för att få hjälp med mätningarna.

Vad är radon och varför är det viktigt att mäta?

Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas naturligt när radium i marken och berggrunden sönderfaller. Gasen kan tränga in i byggnader genom sprickor i grunden. Långvarig exponering för radon ökar risken för lungcancer, därför är det viktigt att mäta radonhalten i byggnader där människor vistas, som bostäder, skolor och förskolor.

Vad gäller för radonmätningar?

Fastighetsägare är ansvarig för att mäta radon i alla byggnader där människor vistas regelbundet, som bostäder och arbetsplatser. Mätningar bör göras var 10–15 år och helst under eldningssäsongen (1 oktober–30 april), under en period på 2–3 månader.

Referensnivå för radon

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten ska radonhalten i inomhusluft inte överstiga 200 Bq/m³. Om halten är högre än så bör åtgärder vidtas, exempelvis förbättrad ventilation eller tätning av sprickor i grunden.

Radonmätningar på arbetsplatser

För arbetsplatser gäller samma regler som för andra byggnader, men Arbetsmiljöverket ansvarar för tillsynen.

 

För att mäta radon rekommenderar vi att du kontaktar ett ackrediterat mätlaboratorium. På Swedacs webbplats finns en lista på godkända företag. Om du bor i en lägenhet bör du kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening för att ta reda på om mätningar har utförts.

Mer information

För mer information om radon och hälsorisker kan du besöka Strålsäkerhetsmyndighetens och Boverkets webbplatser.

MiljöinspektörBygg- och miljöenheten

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: