Energi- och klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och opartisk tjänst för privatpersoner, föreningar och småföretag. Här får du hjälp att minska energianvändningen, sänka kostnaderna och minska miljöpåverkan.

Hushållens energianvändning

Hushållen står för cirka 22% av Sveriges totala energiförbrukning, där största delen går till uppvärmning och varmvatten. Vanliga uppvärmningsformer i svenska hem är fjärrvärme, elvärme, värmepumpar och biobränslen.

Genomsnittlig energianvändning för uppvärmning och varmvatten i småhus är 15 000kWh/år och i genomsnitt används cirka 5-6 000 kWh hushållsel per år i ett småhus (omkring 3 000 kWh per år i en lägenhet). Genom åtgärder som att tilläggsisolera, använda energieffektiva produkter och minska varmvattenanvändning kan energiförbrukningen minskas.

Vad kan du få hjälp med?

Hos energi- och klimatrådgivningen kan du få hjälp med bland annat:

  • Val av uppvärmningssystem,
  • Isolering och energibesparing,
  • Energikostnader och bidrag,
  • Solenergi och belysning.

Informationsmaterial och broschyrer finns att hämta på biblioteket i Salems centrum.

Vill du ha energirådgivning?

Besök Energi- och klimatrådgivningens webbplats för tips och råd för både villa- och lägenhetsägare samt bostadsrättsföreningar. Där finns också en sektion med vanliga frågor och svar om du har funderar över allt från fjärrvärme till värmepumpar och biobränslen. För att boka personlig eller digital rådgivning via telefon, mejl eller videomöte, kontakta oss via uppgifter längre ner på sida.

För fler tips om energieffektivisering, kolla gärna in Energimyndighetens husguide.

Tjänsten finansieras av Energimyndigheten och erbjuds i samarbete med andra kommuner i Stockholmsregionen.

Solkarta

Funderar du över hur mycket solenergi ditt tak kan ge? Besök solkartan för mer information.

Nätverk för bostadsrättsföreningar

Ibland kan det bästa och enklaste sättet att hitta rätt lösningar för föreningens energifrågor vara att få råd och tips från liknande föreningar i grannskapet.

I vårt nätverk får du chansen att prata med andra föreningar som står inför liknande utmaningar och ta del av föreläsningar om energibesparande åtgärder.

Syftet med nätverket är att möjliggöra ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte och vår förhoppning är att kunskapen om era fastigheters energisystem ska öka.

Nätverket träffas fyra gånger per år. Anmälan gäller för dig som representerar en BRF i Huddinge, Haninge, Tyresö, Nynäshamn eller Salems kommun.

Energi- och klimatrådgivningen

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Salems kommun kan du vända dig till vårt kontaktcenter på 08-532 598 00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: