Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Elgitarr och elbas

På Kulturskolan kan du lära dig att spela elbas och elgitarr. I undervisningen ingår notläsning, gehörsspel och teknik. Du får också möjlighet att vara med i vår gitarrorkester eller rock- och popgrupper.

Från Årskurs 3 

Undervisningen sker individuellt eller i grupp. Kurserna på akustisk gitarr, elbas och elgitarr kräver att du har ett eget instrument. 

Elgitarr

Elgitarren är också ett stränginstrument! Det amerikanska företaget Gibson var först med att experimentera med elektronisk förstärkning av gitarren i början av 1930-talet. År 1931 var Elektro String Company först med att saluföra de första elförstärkta gitarrerna och 1935 lanserade Gibson "jazzgitarren" ES 150. Elgitarren har sedan 1930-talet utvecklats till ett av de viktigaste instrumenten inom rock/pop och jazzmusiken. Elgitarren har liksom den akustiska gitarren sex strängar. För att den ska låta krävs det en sladd och en förstärkare. Elgitarren används oftast inom pop-, rock- och jazzgenren.

Elbas

Basisten spelar en viktig roll i nästan all modern musik. Vad vore rockgrupper, storband eller jazzcombos utan en bra basist? Elbasen har fyra strängar och den behöver liksom elgitarren en förstärkare för att fungera. Elbasens stora syfte är att spela i det låga registret och ge en grund som de andra instrumenten kan spela på. Basister som Steve Bailey, Victor Wooten, Stue Ham, John Pattitucci m.fl. är bara några basister som använder elbasen utöver det vanliga.

Senast uppdaterad 26 maj 2020