Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Maria Prandl-Norrgård får årets idrottsstipendium

Salems kommuns idrottsstipendium 2016 går till Maria Prandl-Norrgård. Hon är verksam som både aktiv pistolskytt och ledare i Salems Pistolklubb.

Maria Prandl-Norrgård är idag en av landets bästa pistolskyttar både med luftvapen och krutvapen. Hon har vid ett flertal tillfällen varit med i Sveriges landslag i pistolskytte och representerat Sverige i internationella landskamper.
Maria började med skytte vid 22 års ålder och är nu 50 år. Hon har varit medlem i Salems Pistolklubb sedan 2003. Maria är svensk mästarinna i precisionsskytte för krutpistol och har silver i luftpistol. Hon har även internationella framgångar. Senast var hon med i landslaget i Norge och Tyskland. Hon har ett individuellt silver i Nordiska mästerskapen i fältskytte och ett lagguld i Nordiska mästerskapen.

Hon är en mycket aktiv ledare när det gäller att introducera unga pojkar och flickor i pistolskytte (startade 2004). Många gånger packar hon bilen med ungdomar 9-14 år och åker på tävlingar i t ex Uppsala, Östhammar och Nyköping. Hon hjälper och instruerar, lär dem skjuta, säkerhet med vapen och rutiner runt skjutande. En viktig sak att lära de unga är att lära sig att hålla koncentration. Denna aktiva och engagerade ledarstil kombinerat med de egna sportsliga framgångarna gör henne till en förebild för ungdomarna.

Arbetet med ungdomarna sker i pistolskyttelokalen Skyttorp och på skjutbanan i Hallsta. Hon är aktiv i sitt arbete med klubben på många sätt, bl a genom att arbeta för klubbens målsättning att ha lika många aktiva damer som herrar. Hon är en värdefull kugge och en god ambassadör i föreningslivet.

- Det är fantastiskt kul för mig och min idrott att få synas på detta sätt, säger hon om att få idrottsstipendiet.

Idrottsstipendiet

Idrottsstipendiet delas ut av kultur- och fritidsnämnden som stöd och uppmuntran för förtjänstfulla eller lovande insatser inom Idrottsområdet i Salem. Stipendiet är på 10 000 kr och delas ut av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Kristina Bjureklev Netzell i samband med Kommunfullmäktiges sammanträde på Murgrönan 15 december.

Motivering

Kultur- och fritidsnämnden ger Maria Prandl-Norrgård 2016 års idrottsstipendium med följande motivering:

Maria Prandl-Norrgård är medlem i Salems Pistolklubb. Hon är en av landets bästa pistolskyttar både i luftpistol och krutvapen. Vid ett flertal tillfällen har hon deltagit i skyttelandslaget i internationella sammanhang.

Som ledare har hon inspirerat och uppmuntrat unga flickor och pojkar att börja med pistolskytte i Salems Pistolklubb. Hon har utvecklat klubben genom att helhjärtat satsa på klubbens mål för att få lika många aktiva damer som herrar.

Som ledare är hon en entusiastisk förebild och ett stort stöd för de unga, och som aktiv fortsätter hon att utvecklas.

Mer information

Kristina Bjureklev Netzell
​kultur- och fritidsnämndens ordförande
​076-291 64 10

Rolf Johanson
​kultur- och fritidschef
​08-532 599 15, 070-731 82 92

Senast uppdaterad 05 december 2016