Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Träff om trygghetsundersökning

Representanter för kommunen och polisen träffade Ullis Holmgren för att diskutera trygghetsundersökningen.

I tisdags träffade representanter från kommunen och polisen Ullis Holmgren för att diskutera den trygghetsundersökning som hon har gjort. Hon startade undersökningen mot bakgrund av de ökade antalet inbrott som ägde rum i kommunen under början av året.

- Ullis Holmgren har gjort en gedigen trygghetsundersökning kopplat till den inbrottsvåg som då och då drabbar oss, dock inte alltid så frekvent som det senaste halvåret, säger kommunalrådet Lennart Kalderén (M). - Jag drabbades själv av ett inbrott mitt på ljusa dagen för några år sedan, så jag vet hur tråkigt och upprivande det känns, för att inte tala om de ekonomiska skadorna. - Polisen har nu informerat om att det skett gripanden som har koppling till brotten i Salem, vilket känns bra. Inte minst för att Polisen ska få kvitto på sina ansträngningar. - Brott får inte löna sig!

- Vi hade ett mycket produktivt möte där vi diskuterade alltifrån bättre belysning till utbildning för de aktiva inom "Grannsamverkan", fortsätter Lennart Kalderén. - Kommunen är sedan en tid i färd med att se över och förbättra bland annat felanmälan och åtgärdstiden för belysningen, men också själva armaturerna.

- Gedigna kontakter med polisen och bra dialog med boende i Salem, det är två av kommunens viktigaste uppgifter alldenstund vi inte får bilda någon egen kommunal polisstyrka, avslutar Lennart Kalderén.

Ny app för felanmälan

I undersökningen framkom det bland annat att kommuninvånarna upplever att belysningen är svag och att det tar lång tid innan trasig belysning åtgärdas. Kommunen har börjat att byta ut gatubelysningen till LED-belysning. Just nu finns en provsträcka med den nya sortens belysning mellan Skogsängsskolan, Orrstigen, Storskogen, Säbyborg.

Kommunen är beroende av att invånarna felanmäler om något är trasigt för att kunna åtgärda felen. För att underlätta felanmälan har kommunen utvecklat appen Felanmälan Salem kommun, som nu finns för nedladdning. Med hjälp av appen kan man direkt positionera var felet är och även lägga in bilder. Kommunen har tre olika åtgärdstider för att hantera trasig belysning; omgående, inom 2 dygn och efter 3 veckor, för att se vilka typer av belysning som tillhör vilken åtgärdsplan klicka här.

Tips till polisen

Polisen har gripit personer som är kopplade till inbrotten i Salem, men de är fortfarande intresserad av tips berättade kommunpolis Sandra Pettersson under mötet. Vid akuta händelser är det 112 som gäller och för tips 114 14. Det går även bra att använda sig av polisens hemsida.

För att stärka det brottsförebyggande arbetet kommer kommunen under hösten att hålla utbildning i Grannsamverkan.

Senast uppdaterad 29 maj 2016