Vi söker röstmottagare till årets val i Salem

Årets val till riksdag, landsting och kommun ser ut att bli riktigt spännande! Inte bara på riksplanet utan även i kommunerna, det gäller även för Salem. En viktig och intressant insats för demokratin är att under valdagen ta emot och räkna alla röstsedlar.

Vi söker nu fler kandidater till uppdraget som röstmottagare. Du behöver inte vara bosatt i kommunen men måste vara 18 år fyllda, senast på valdagen. Utöver att du bidrar till demokratin, så kommer du också att få en ersättning för din arbetsinsats. Arvodesnivån ligger mellan 1990:- 2.850 kronor, beroende på befattning.

Så här går det till

En röstmottagare tjänstgör alltid tillsammans med andra röstmottagare (för att säkra kvaliteten och säkerheten) under hela valdagen, med start klockan 08.00 fram till 20.00 på kvällen. Självfallet har man möjlighet till kortare paus- och matraster. Fördelningen av tider, pauser och räknande sköts av en ordförande i varje vallokal.

Efter det att röstmottagandet avslutats kl 20.00 påbörjas rösträkningen som håller på tills man är klara. Det är ett noggrant uppdrag och allt måste stämma. För det mesta brukar allt gå bra och rösträknandet kan vara färdigt före midnatt.

Vad krävs av dig?

För att få arbeta som röstmottagare är det i år ett krav på att genomgå en utbildning inför uppdraget.
Utbildningar kommer att anordnas i augusti.

Arbetet som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt samt ställer höga krav på noggrannhet. Röstmottagaren ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Väljare som inte själv kan göra i ordning sin röst kan be någon i lokalen om hjälp. Väljaren bestämmer själv vem som ska hjälpa. Väljaren kan också be någon av röstmottagarna om hjälp. Röstmottagarna får enligt lag inte berätta för någon vad väljaren har röstat på (offentlighets- och sekretesslagen 2009:400).

Anmäl ditt intresse senast den 7 maj till:

Dag Tingsgård
Valnämndens sekreterare