Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Miljöåtgärder för konstgräsplaner i Salem

Salems kommuns två konstgräsplaner fick nytt konstgräs med granulat som fyllnadsmaterial under 2017. Berga bollplan på Tallsätravägen i anslutning till Rönninge gymnasium och Lilla Salemsvallen, intill Salemsvallen IP på Rönningevägen. I och med färdigställandet av de båda anläggningarna har ett åtgärdsförslag tagits fram för att minska spridning av granulat till den omkringliggande miljön.

Granulat som används i konstgräsplanerna räknas som mikroplaster när de sprids till miljön. Mikroplaster, som kan innehålla farliga ämnen, innebär en miljörisk då de inte bryts ned naturligt, utan istället ansamlas i miljön.

Följande åtgärder har tagits fram och planeras vara färdigställda till årsskiftet:

  • På den nordöstra sidan av Berga bollplan finns en hårdgjord asfalterad yta som utnyttjas som uppsamlingsplats vid snöröjning av planen. För att säkerställa att spridningen av granulatet från planen minskas finns ett stoppskydd utmed planens två långsidor vid det befintliga stängslet. Stoppskyddet förlängs även utmed planens kortsida och vid planen uppsamlingsplats monteras en högre stålkant för att förhindra spridningen av granulat.
  • Granulatfångare har placerats i brunnarna utanför Berga bollplan.
  • Spelarna som utnyttjar respektive bollplan ska kunna borsta av sig fyllnadsmaterialet från kläder och skor. Borstsstationer intill planeras in-och utgångar ska installeras.
  • Ett sex meter högt bollfångarnät monteras längs med Lilla Salemsvallen långsida utmed Idrottsvägen. Även ett ytterligare kompletterande bollfångarnät monteras ovanför stängslet på bollplanens västra kortsida.
  • För att minska spridningen av granulat och grus till omkringliggande miljö vid Lilla Salemsvallen ska en markduk och stoppskydd anläggas runt om planen. Längs med bollplanens södra långsida närmast Salemsvallen, ska det gamla konstgräset från Berga Bollplan anläggas ovanpå markduken för att minska spridningen av granulatet till Salemsvallen samt hindra att stenar kommer in på gräsplanen.

Senast uppdaterad 01 november 2018