Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Beslut om nya hyresrätter i Salem

Kommunstyrelsen har nu fattat beslut om att ge byggbolaget BoKlok möjlighet att ta fram förslag för nya lägenheter i flerbostadshus i en ny detaljplan.

Tanken är att arbetet ska mynna ut i nya flerbostadshus i området som kallas Norra Vitsippan, som är beläget norr längs med Prästbodavägen, knappt en kilometer norr om Salems centrum. Flerbostadshusen förväntas bli fyra våningar höga med tillhörande parkering. Infart till bostadsområdet kommer att ske via Prästbodavägen.

– Det här kommer att innebära runt 60 till 90 fina hyreslägenheter, som ungdomar i Salem kan efterfråga och därmed bo kvar i kommunen, säger kommunstyrelsen ordförande Lennart Kalderén (M).

Området är sedan tidigare obebyggt och består idag av en kuperad skogsterräng. Både väster och öster om området ligger bostadsområden med kedjehus.

– Norra Vitsippan är ett av de första projekten som visar hur vi bygger "Salem 3.0", genom en naturlig förtätning samtidigt som den gröna boendemiljön bevaras, förklarar Lennart Kalderén.

Fler hyresrätter i Salem har länge varit prioriterat, och detta blir den största satsningen på många år.

– Salems kommun genomför aktiv bostadspolitik då vi väljer att sälja marken i Norra Vitsippan till ett lägre pris för att just här få fram hyresrätter istället för bostadsrätter, berättar Lennart Kalderén.

Nu kommer Salems kommun tillsammans med BoKlok att ta fram förslag på ny detaljplan som till exempel ska visa vilken typ av byggnad som planeras, hur lägenhetsfördelningen ska se ut och hur de nya husen ska fungera med omgivningen. Arbetet förväntas vara klart under hösten då man också kommer att gå ut till samråd, för att grannar och andra sakägare ska kunna ta del av planerna och ha möjlighet att lämna in synpunkter.

– Vi har under en längre tid haft en bra diskussion med Salems kommun, och det känns spännande att nu fortsätta planeringen för de nya hyresrätterna, menar Peter Nyberg, affärsutvecklare på BoKlok.

BoKloks koncept är att bygga hållbara hem till ett lågt pris för alla. BoKlok bygger bara hus i trä, vilket är det viktigaste skälet till att husen har cirka 50 procent lägre klimatpåverkan än hus byggda i betong. Det faktum att husen mestadels byggs i fabrik gör också att spill och avfall kan minimeras.

– BoKloks byggprojekt på Norra Vitsippan är ett bra exempel på samarbete mellan Salems kommun och framåtsyftande byggbolag, avslutar Lennart Kalderén.

Samtliga partier i kommunstyrelsen stod bakom kommunstyrelsens beslut utom Rönningepartiet som reserverade sig.

Mer information:

Lennart Kalderén (M)

Kommunstyrelsens ordförande

070-623 29 00
lennart.kalderen@salem.se

Martin Mansell

Plan- och exploateringschef, Salems kommun
070 783 62 59

martin.mansell@salem.se

Peter Nyberg
Affärsutvecklare, BoKlok
010-449 1938
peter.nyberg@boklok.se

Kartbild över Salems centrum och det nya bostadsområdet:

Kartbild över Salems centrum och det nya bostadsområdet

Senast uppdaterad 30 maj 2017