Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

På Salems webbplatser använder vi cookies för att webbplatserna ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies här.

Alkohol

Ansökan om serveringstillstånd.
Kommunen är ansvarig för hanteringen av serveringstillstånd och tillhörande tillsyn. En ansökan om serveringstillstånd prövas utifrån de kriterier som gäller enligt alkohollagen samt kommunens riktlinjer.

 Bland annat prövas den sökandes personliga lämplighet, ekonomiska lämplighet och om verksamheten kommer att drivas i enlighet med alkohollagens krav. Alkohollagens regler finns till för att begränsa alkoholens skadeverkningar.

Den som ska servera alkohol behöver nästan alltid ansöka om serveringstillstånd. Ansökan krävs även om ett beviljat serveringstillstånd ska utökas, exempelvis för uteservering eller förlängda öppettider.

Serveringstillstånd krävs dock inte om serveringen av alkohol:

  • Avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer.
  • Sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna.
  • Äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.

Observera att samtliga punkter måste vara uppfyllda för att servering ska kunna ske utan tillstånd.

Det finns olika kategorier av serveringstillstånd:

  • Stadigvarande tillstånd allmänhet.
  • Stadigvarande tillstånd slutna sällskap.
  • Tillfälliga tillstånd allmänhet.
  • Tillfälliga tillstånd slutna sällskap.
  • Stadigvarande tillstånd slutna sällskap vid cateringverksamhet.
  • Tillstånd för pausservering.
  • Tillstånd för provsmakning.

 

Publicerad 23 april 2016

Senast granskad 25 april 2016