Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Vanliga frågor och svar

Visar bara frågor & svar från Omsorg & stöd.

Hur går det till att bli familjehem/jourhem?

För dig som vill hjälpa andra

Det finns många sätt att engagera sig för medmänniskor i kommunen. Du kan vara kontaktperson åt en ung person som behöver extra stöd eller en person med något funktionshinder. Du kan vara god man åt en person som behöver stöd och hjälp för att klara tillvaron. Du kan också låta ett barn/ungdom bo med dig och din familj under kortare eller längre perioder.

Att hjälpa en människa till en meningsfullare, lyckligare eller tryggare tillvaro betyder inte bara mycket för den person du hjälper, det är ofta även utvecklande och givande för dig som hjälper.

Familjehem

Familjehem är det som tidigare kallades fosterhem. Familjehem är den vanligaste formen av vård för barn och ungdomar som inte kan bo kvar hos sin familj. Det finns många barn som behöver bo i ett familjehem. Skälen till detta kan vara mycket olika, ibland beror det på att föräldrarnas förmåga sviktar och ibland beror det på den unges beteende är skadligt för den unge själv. Några exempel är; fysisk eller psykisk sjukdom, bristande omsorgsförmåga hos föräldrarna, relationsproblem, alkohol- eller drogmissbruk, kriminalitet, misshandel eller sexuella övergrepp.

Många familjehemsföräldrar beskriver att det är mycket tillfredsställande att hjälpa ett barn vidare i livet. Samtidigt som det ibland är svårt då barnet ofta har varit med om en eller flera svåra situationer tidigare som har satt sina spår. Familjehemmet ska även aktivt arbeta för att barnet ska ha kontakt med sin biologiska familj. Målet är i de allra flesta fall att barnet ska återförenas med sin familj. Det är svårt att i förväg kunna säga hur lång eller kort tid barnet kommer att bo hos dig.

Vi ställer inga krav på utbildning eller materiell standard. Det viktigaste är att ni lever ett ordnat liv och kan erbjuda en trygg, varm och strukturerad miljö. Framförallt är det viktigt att hela familjen känner att ni har tid, känslomässigt och fysiskt utrymme för ett barn till i familjen.

Ersättning

Att vara familjehem är ett viktigt och betydelsefullt uppdrag. Vi ger därför ersättning till familjehem i form av arvode och omkostnadsersättning. Hur stor ersättningen är beror exempelvis på barnets behov, ålder och uppdragets omfattning. Ersättningen beskattas som lön, är sjukpenninggrundande och pensionsgrundande, men berättigar inte till tjänstepension, A-kassa, semesterlön eller semesterersättning. Vi följer rekommendationerna från Sveriges Kommuner och Landsting.

Personligt råd och stöd

Uppdraget formaliseras via ett avtal mellan kommunen och familjehemmet och barnet har en egen vårdplan. Vi finns här som ett stöd för er, barnet och den biologiska familjen. Om ni funderar över något tveka inte att kontakta oss. Vi kan nås via e-post och på telefon. Med jämna mellanrum besöker vi er för att se så att allt är bra.

Jourhem

Jourhem är familjer som med kort varsel kan ta emot barn och ungdomar som behöver placeras utanför det egna hemmet. Salem köper jourhem genom Jourhem Syd, som är en kommungemensam jourhemsverksamhet som drivs av Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Salem och Värmdö.